36 520 лв. събра Дарителска вечер „Коледна трапеза на обединена Европа“

Снощи, 14 декември 2017 г., за девета поредна година се проведе Дарителска вечер „Коледна трапеза на обединена Европа“. Тя се организира от множество неправителствени организации: Агенция за регионално икономическо развитие, Европа Директно, Граждански клуб ЛИПА, Инер Уил клуб Стара Загора, Инер Уил клуб Стара Загора – Берое, Интеракт, Лайънс клуб – Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора – Августа, Лайънс клуб Стара Загора – Тракия, Младежка банка, Младежки общински съвет, Обществен дарителски фонд, Ротаракт клуб, Ротари клуб Стара Загора, Ротари клуб Стара Загора – Берое, Търговско-промишлена палата.

Партньори за поредна година бяха и учениците от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”, които приготвиха за гостите естонски коледен венец. На събитието присъстваха 140 гости от средите на бизнеса и обществения живот на Стара Загора, Казанлък и Раднево. Тази година бяха представени 9 проекта. Средства за тяхната реализация се набираха по модела „Дарителски кръг”, който вече се налага като традиционен метод за дарителство. Всички проекти са насочени към деца и младежи. Това са:

„Запази дете” на Ротари клуб Стара Загора – Берое – 2790 лв. Осигуряване на предпазни средства за лъчезащита при провеждане на рентгенови и компютърно-томографски изследвания на бебета, деца и подрастващи.

„НАШЕТО УТРЕ” на Инер Уил клуб Стара Загора – Берое – 2520 лв. Проектът цели да подаде ръка за подкрепа и да съдейства за изграждането на успешни, отзивчиви, духовно богати млади хора с изявени таланти.

„Подкрепа за НУМСИ „Христина Морфова” на Лайънс клуб Стара Загора – 2200 лв. Закупуване на инструменти за повишаване на възможността за качествено обучение на учениците от НУМСИ „Христина Морфова”. Подкрепа на талантливи ученици за явяване на конкурси.

„Играй с приятели офлайн – детски празници” на Лайънс клуб Стара Загора – Августа – 3900 лв. Провеждане на детски спортни празници за стимулиране на игри на открито сред подрастващите.

„Обединени срещу дрогата” на Инер Уил клуб Стара Загора – 7500 лв. Запознаване на учениците от 6 до 10 – клас и техните родители с пагубното действие на наркотиците върху човешкото тяло, психика и живот, чрез презентации, тематични брошури и куклено-театрална постановка.

„Детски летни лагери „Горско лятно приключение“ на Фондация „Светъл лъч” – 5370 лв. Възможност на 40 деца в неравностойно положение да участват наравно със своите връстници в лагери, с които се заздравява изтънялата връзка на децата с природата.

„Детски игри Старозагорски олимпийски надежди” на Граждански клуб ЛИПА – 5800 лв. Провеждане на ежегодните детски игри „Старозагорски олимпийски надежди” с цел популяризиране на олимпийските спортове, спортните клубове в региона и подпомагане развитието на детския спорт.

„Улици с неведоми имена” на Ротари клуб, Ротаракт клуб, Интеракт клуб – 5140 лв. Оформяне на градската среда като носител на историческата памет, чрез изработка и поставяне на информационни табели, които да запознават старозагорци и гости на града с овековечените личност от Стара Загора, чиито имена носят улиците под липите.

„ОТ младежи ЗА младежи” на Младежка банка – Стара Загора – 1300 лв. Целта на проекта е да се подкрепят младежки инициативи и проекти. Със средствата ще бъдат финансирани проекти инициирани от младежки организации или инициативни групи.

Първото дарение за вечерта беше от учениците от 11 „и” клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан” с класен ръководител Венета Харизанова, за проекта „Запази дете”. За тях този жест се превръща в традиционен след като миналата година за пръв път участваха в Дарителския кръг.

Гостите бяха впечатлени от чудесното изпълнение на Здравка Василева, която свири на тромпет. Тя е част от учениците, които бяха включени в проект „Подкрепа за НУМСИ „Христина Морфова“ през 2016г.

Едно от най-атрактивните представяния на проект, направи десетгодишния Симеон Спиров, който представи проекта „Улици с неведоми имена”.

В края на вечерта от дарения бяха набрани 36520 лв.

Дарителска вечер „Коледна трапеза на обединена Европа“ се проведе в ресторант „Сити”. Всички средства от поканите на стойност 50 лв. отидоха на 100% за подкрепа на представените проекти. Затова, дарителската вечер нямаше да бъде възможна без подкрепата на спонсорите: Загорка АД, винарните: Домейн Менада, Мидалидаре Естейт, Александра Естейт, Анджелус Естейт, Шато Коларово и фирмите: Метро Кеш енд Кери и КЕН АД.