Операта „Бохеми“ на 16 декември отново на сцената

Операта „Бохеми“ – затрогваща приказка за Голямата Любов

На 16 декември от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще оживее отново шедьовърът на Джакомо Пучини – операта „Бохеми“ . Спектакъла ще дирижира Алберто Веронезе (Италия). Световно признатият румънски художник Каталин Йонеску-Арборе е автор на оригиналната сценография, решена в кинематографичен ракурс. Утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова облича героите в красиви костюми адекватни на епохата и в синхрон с цялостната атмосфера на драматичната история за любовта. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, който многократно е работил в България и в чужбина с творческия екип. Огнян Драганов поставя за втори път „Бохеми“ в своята кариера. Зрителите ще станат свидетели на интересно сценографско и режисьорско решение, в което „максимално се използва сценичната техника – въртяща сцена, движещи се платформи, издигащи се платформи, наклони- подход, който променя разказа в самата опера като сменя и местата на действието.

Творческият екип  не може да избяга прекалено много от драматургически заложеното действие, тъй като самият текст и ремарките на Пучини са много стриктни“ – споделя режисьорът.В главните роли са привлечени водещи оперни изпълнители, които вече успешно градят своята кариера в страната и в чужбина – Елена Баръмова, Бойко Цветанов, Руси Ников, Ивайло Джуров, Теодор Петков, Елена Петрова, Александър Марулев и др, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора , деца от вокалната студия ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера – Стара Загора.

 

Световно известният италиански диригент Алберто Веронези дирижира „Бохеми“ на 16 декември в Стара Загора

Именитият италиански диригент и президент на Фондация „Фестивал Пучини“ в Торе дел Лаго Алберто Веронези ще дирижира за първи път на сцената на Старозагорската опера на 16 декември. Определящ категорично себе си като пучиниев диригент, Маестрото неслучайно избира да застане на пулта, за да дирижира операта „Бохеми“. В спектакъла на 16 декември участват: Елена Баръмова – в ролята на Мими, топ тенорът Бойко Цветанов ще бъде Рудолфо, Руси Ников гостува в ролята на Марсел, Ивайло Джуров ще бъде Колин, Теодор Петков – Шонар, Елена Петрова – Мюзета, Александър Марулев – Беноа и Алсиндор. Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова.
Спектакълът на операта „Бохеми“ е една от най-вдъхновяващите постановки на Старозагорската опера, чиято премиера се състоя на 30 март тази година. Спектакълът бе представен с голям успех и в София на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора Каталин Алборе, костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.
Син на Умберто Веронези – прочут италиански медик-онколог и политик, АЛБЕРТО ВЕРОНЕЗИ учи в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано пиано с Ели Перота, композиция с Ренато Диониси и Адриано Гураниери, дирижиране с Габриеле Белини. След дипломирането си, през 1992 г. основава оркестъра Cantelli в Милано, на който е артистичен и музикален директор. Оркестърът изпълнява музика от Бетовен, Берг, Брамс и Менделсон. През 1996 г. с оркестъра Cantelli прави дебюта си на Великденския фестивал (Osterfestspiele) в Залцбург, по покана на Клаудио Абадо.
През 1998 г. прави своя оперен дебют в Бруклинската музикална академия на Нюйоркския пролетен фестивал като дирижира „Фалстаф“ на Салиери. През следващата година дебютира в Миланската скала; назначен е за музикален директор на Фондация „Фестивал Пучини“, организатор на пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, дирижира всички произведения на композитора.
През 2000 г. Алберто Веронези дирижира във Флоренция на фестивала Maggio Musicale Fiorentino, година след това е назначен за художествен и музикален директор на Сицилианския симфоничен оркестър в Палермо, с който прави пълен цикъл на симфониите на Бетовен, Брукнер, Малер и Шостакович. През тази година също така акцентира върху италианската симфонична музика на 20-ти век и разработва програма, посветена на творби от съвременни автори.
През 2002 г. дебютира в оперния театър в Тел Авив с „Андре Шение“ от Умберто Джордано. През следващата година продукцията му „Бохеми“ на фестивала „Пучини“ бе удостоена с наградата „Аббиати“, присъдена от Италианската музикална асоциация на критиците.
През 2004 г. дирижира „Мадам Бътърфлай“ на Пучини в НХК в Токио, дирижира операта отново в Атина през следващата година.
През 2006 г. дирижира „Тоска“ на фестивала „Пучини“. Също така започва съвместната си работа с музикалната къща Deutsche Grammophon, като записва творби на Пучини („Едгар“, с оркестъра и хора на Санта Чечилия и Пласидо Доминго). Получава европейската награда „Лоренцо Великолепният“ от Международната медицинска академия във Флоренция.
През 2007 г. дирижира „Медичите“ на Леонкавало на фестивала „Пучини“ по случай 150-годишнината на композитора.
През 2008 г. записва „Майска вечер“ с избрани оперни арии и песни от Руджеро Леонкавало, изпяти от Пласидо Доминго в съпровод на оркестъра на Театро Комунале-Болоня. Дирижира Виенската филхармония в концерт с рядко изпълнявани арии от творби на Пучини в изпълнение на Пласидо Доминго и Виолета Урмана. В Болоня дирижира Деветата симфония на Бетовен с Филхармонията на Театро Комунале-Болоня.
От 2013 г. е главен диригент на Шанхайската опера.
Алберто Веронези е и музикален директор на Оперния оркестър на Ню Йорк от 2011 г., артистичен директор на Филхармонията на Театро Комунале-Болоня и постоянен диригент на Фондация Театро Петруцели.
Награди и признания
1999 награда „Кох“ за записа на „Фалстаф“ от Салиери.
Наградата „Аббиати“ на Италианската музикална асоциация на музикалните критици.
2006 „Европейска награда „Лоренцо Великоленият „от Международната медицинска академия във Флоренция.
Дискография
2007, Пучини, „Едгар“, Веронези, Дамато, Доминго, Корнетти, Понс, Оркестър „Санта Чечилия“, ДГ (CD)
2009, Маскани, „Приятелят Фриц“, Веронези, Аланя, Георгиу, Петеан, Полверели. Дойче опер-Берлин ДГ (CD)
2009, Пучини, Пучини Опън, Доминго, Урмана, Едгар, Веронези. Виенска филхармония – ДГ (CD)
2010, Леонкавало, „Медичи“, Веронези, Доминго, Алварес, Деси. Оркестър на Maggio Musicale Fiorentino, ДГ (CD)
2010, Леонкавало, „Майска вечер“, Оперни арии, канцонети, Доминго, Ланг, Веронези. Оркестър на Театро Комунале-Болоня, ДГ (CD)
2011, Джордано, „Федора“, Веронези, Георгиу, Доминго, Мачаидзе. Оркестър на Театър Ла Моне, ГД (CD)

Операта „Бохеми“ е написана по либретото на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика, които са либретисти и на голяма част от оперите на Пучини. Либретото е базирано на новелите „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже. Във второ и трето действие има сериозна намеса на либретистите, докато в първо и четвърто действие авторите се придържат  предимно към съдържанието на новелите. Писането на либретото продължава повече от две години, тъй като Пучини е непрекъснато недоволен от работата на либретистите и връща неколкократно написаното за преработка.

Пучини завършва „Бохеми“ за осем месеца. Гениалният композитор е обсебен от своите герои: „Когато започнах да описвам смъртта на Мими и ми хрумнаха мрачните акорди, свирейки ги, ме обзе такова вълнение, че трябваше да стана и сам в тишината на нощта неудържимо заплаках.“

Първото представление на „Бохеми“ се състои на 1 февруари 1896 година в Торино. Диригент е Артуро Тосканини. Операта бързо става изключително популярна в цяла Италия, а скоро и в цяла Европа.

В България „Бохеми“ е изпълнена за пръв път през 1922 година в Софийската опера под диригентството на Маестро Георги Атанасов. На сцената на Старозагорската опера е представена за първи път на 3 юни 1950 г. Следват премиери през 1959, 1964, 1976, 1987, 1993 г.