Благотворителен концерт на млади музиканти в Болницата в Раднево

Истински професионален концерт изнесоха днес възпитаниците на НУМСИ “Христина Морфова“ Симон Павлов (пиано) и Милена Гемеджиева (сопран) пред пълната зала в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” – Раднево. Водещ на концерта бе вдъхновеният преподавател по пиано в училището Милена Александрова. Едночасовата програма включваше произведения на славянски композитори: Шопен – „Скерцо №1“, романс на Глинка „В кръвта ми гори огънят на желанието“, Рахманинов – Етюд“Картина“, романс на Булахов – „Не събуждай спомените“, Васил Казанджиев – „Токата“. За финал публиката аплодира песен от мюзикъла „Кабаре“. И дори затанцува!

Като музикант от висока класа Симон Павлов избра в програмата да включи и неизпълнявано от него досега произведение – а именно Етюд „Картина“. Увлекателно и емоционално Милена Александрова разказваше на публиката за всеки един от композиторите и за създаването на произведенията. Безкрайно утешаващо душите на публиката прозвучаха интересните факти от живота на Рахманинов. След отхвърлянето на първата му симфония през 1897 г., Рахманинов изпада в депресия, която преодолява с помощта на психиатъра д-р Николай Дал. Благодарение на него вдъхновението на композитора се връща и той създава великия си Концерт за пиано № 2. (1900), след което идват почестите и известността. Това е най-щастливото време в живота на Рахманинов, когато все още живее в любимата си Русия, радва се на творчески възход, пианисти от цял свят мечтаят да свирят втория му концерт, който е посветен на лекаря-спасител.

Публиката следи концерта днес с видим интерес и аплодира младите музиканти и тяхната преподавателка. Музикалните  гостувания в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” – Раднево преди Коледа вече стават традиция. Миналата година тук свириха Трио „Реверанс“ и за изпълнението им още се говори.

В празнично украсената зала на болницата макар и за час влязоха Духът на Музиката и на Младостта. А те са лечебни духове, знаят запознати. Прекрасни бяха пожеланията към всички в края на концерта от лъчезарната преподавателка Милена Александрова – да посрещнем Коледа с вяра и надежда, сред близките си, които ни подкрепят в радост и тъга, да укрепим душите и сърцата си с красота.  Директорът на болницата д-р Владимир Трънов поднесе красиви букети на гостуващите днес музиканти и си обещаха нови концерти и изяви.

А един пълен салон с хора, понесли невидимото страдание в себе си, бе озарен и вдъхновен. Поне за малко. Поне днес. Дни преди святата Коледа.

Уляна Кьосева