Свети Спиридон върши чудеса в старозагорската църква „Св. Отец Паисий“

На 12 декември Българската православна църква отдава почит и поклонение на един от знаковите светци – Свети Спиридон  епископ Тримитунски Чудотворец.

Роден в Кипър през IV в., Св. Спиридон се прочул с много чудеса и добри дела за християнската вяра. Макар архиерей, до края на дните си е бил овчар и добродушен човек от народа. Участвал е в църковно-народния събор през 325 г. Предвидил е точно датата на смъртта си. Тленните му останки се намират в остров Корфу. От 1600 г. тялото му е нетленно, а лицето му – напълно запазено, като на заспал човек. На всеки две години дрехите, които го покриват, се подменят, поради излъчването на енергия. Вероятно зографите, преди да започват да рисуват икони с неговия образ, са ходили на поклонение, тъй като те са идентични с оригинала.

В църквата „Свети Отец Паисий“ в старозагорския квартал „Зора“ се намира единственият в България престол на Свети Спиридон. Милост Божия е и фактът, че на разположение на всеки, който желае е възможността да се докосне до пантофка на светеца и да го помоли за помощ – за здраве, за рожба, за работа, за успех в учението, за избавление от беда и др.

Предстоятелят на църквата отец Йордан Карагеоргиев споделя десетки случаи, след искрена молитва и вяра в силата на светеца, на излекувани хора, на заченали жени, на започнали работа дълго време безработни, на успех в бизнеса.

Св. Спиридон е закрилник на майсторите-занаятчии – кундурджии (обущари), абаджии, дюлгери, бакърджии, грънчари и др. До 1944 г. празникът е бил един от най-почитаните. Всички занаятчии подготвяли богати трапези в домовете си, които не се вдигали през целия ден, тъй като постоянно идвали гости да честитят „за занаят и берекет“.

Днес  (11.12) от 16:30 ч.  ще  бъде отслужена вечерня, посветена на Св. Спиридон. Утре от 8:00 ч. ще бъде започне празничната Утреня.  От 9:00 ч. Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Света божествена литургия.

Децата от Неделното училище към църквата ще изнесат литературно-музикална програма. След това присъстващите ще бъдат поканени на тържествена трапеза.

Росица РАНЧЕВА

МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ СПИРИДОН ТРИМИТУНСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Молитвата трябва да се чете всяка вечер до постигане на желаното. Бъдете благодарни за всичко, което имате и се молете от сърце. Почувствайте всяка дума с душата си и не забравяйте да помагате на другите. А ето я и самата молитва към Свети Спиридон.

Богоносни отче наш Спиридоне, чуден светител на вселената и съжител на ангелите, днес цялата църква се прекланя пред тебе и проси твоето застъпничество пред Бога.

Ти си изпитал радостите и тежестите на семейните грижи. В труд, бдение и молитва е преминал целият ти живот. Над тебе изобилно се изля Божията благодат, която от немощни човеци прави велики чудотворци и проповедници. От обикновен пастир и земеделец, Бог те взе и направи пастир на християните. Защото душа, която изобилства от добродетели, Бог прави Свой дом и чрез нея просветва като светило, което се поставя на високо, за да свети на всички.

Ти, Пастирю добри, беше кротък като Давид, сърдечно чист като Яков, страннолюбив като Авраам и човеколюбив по примера на Спасителя. Затова народът те обикна, а Господ ти даде силата на Дух Светий, за да вършиш чудеса. Твоята молитва е била бърза като мълния и застъпничеството ти – сигурно, защото Бог е бил с тебе.
Сега ти стоиш пред Бога сред ангелите и всички праведници. Ние усърдно те молим: закриляй тези Божии раби (имената), които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си, за да поживеем тих и безгрешен живот под покрова на Светата Единосъщна и Неразделна Троица и прославяме заедно със всички светии Отца и Сина и Светаго Духа сега и винаги и во веки веков. Амин!