Започва излъчване на филм за Митрополит Панкратий

От днес (11.12.2017 г.)  в Стара Загора започва излъчване на документалния филм „Архиереят – Дадо Панкратий Старозагорски“.  Той допълва още знания за богатия и ползотворен живот на митрополита, за когото „Православието не е религия, а начин на живот“. Бил е член на Световния съвет на църквите, депутат във Великото народно събрание, Почетен гражданин на Стара Загора, строител на църкви и манастири, голям родолюбец и човек. Автор на филма е Тони Куцаров.

От 13:30 ч. първите зрители ще бъдат потребителите в Дома за възрастни с физически увреждания. На 13 и 14 декември лентата ще бъде показана в Затвора. На 15 декември от 18:30 ч. прожекцията ще бъде в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. На 16 декември, филмът ще се прожектира в Черна гора.  Заедно с прожекцията ще се предлага и книга, посветена на живота и делото на митрополита.

И филмът и книгата са част от събитията, посветени на честването на 50-годишнината от интронизацията на дядо Панкратий, които се проведоха в Стара Загора на 30 септември и 1 октомври т.г. Събитията започнаха с научна конференция на тема „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“ . Началото на научния форум постави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В словото си главата на Българската православна църква отбеляза, че в далечната 1967 г. митрополит Панкратий наследява митрополитския престол и продължава делото на достойните си предшественици Методий, Павел и Климент, останали в паметта на църквата като личности всецяло отдадени на апостолското си служение за благото и всестранния духовен и културен напредък  на своя народ.

Честванията и всички съпътстващи ги прояви се проведоха с благословението на Негово Високо Преосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан.

Всички, които желаят да гледат филма или да закупят книгата, могат да се обърнат към Старозагорска митрополия.

Росица Ранчева