Спасителката Мария влезе в учебник по английски език

„В час по английски език, шестокласниците от Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора  откриха нещо необичайно, съобщи за медията ни преподавателят Гено Недялков. – Текстът, с който се срещнаха в новия си урок в новичкия и лъскав учебник, е героична история, която им се стори твърде позната. Още съвпадения си дойдоха по местата, за да подредят цялостната картина. И  докато всички вкупом се потяха над езика на Шекспир, някои от тях бързо осъзнаха, че героинята Мария от учебника, е същата Мария, която познават. Изненада, удивление и възторг бяха първите им реакции, защото някой, съвсем като тях, някой, когото могат да видят следващото междучасие, напълно истински и реален, е станал герой на учебник.

Текстът е от „Your space“ for Bulgaria за 6 клас на издателство „Клет“.  Това е учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища. Авторите са  Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна – Десислава Зарева и Николина Цветкова. Предполагам, че българските съавтори са „виновни“ за попадането на историята в учебника“, уточни г-н Недялков.

Не само в Стара Загора, но и доста хора от България, помнят Мария, момичето, което през януари 2016 спаси тролейбусен шофьор от задушаване. Спаси и около дузина пътници, като ги предпази от катастрофа в натоварения трафик. Щастлива случайност, късмет, благоприятни обстоятелства – можем да го наречем по всякакъв начин. Важното е, че при този инцидент на точното място и в точното време се е появило младо момиче, което е знаело какво прави.

Всичко е добре, когато свършва добре. След като  хиляди хора разбраха за героичната постъпка, Мария получи множество похвали и обещания за помощ и подкрепа. Тя продължава да живее в Дома за деца лишени от родителска грижа „Мария Терезия“,  мечтае да стане треньор по плуване и сериозно учи, за да осъществи мечтите си.

Независимо от това как Мария приема славата, нейната история ще живее свой живот. Ще пътува с учебника по английски и ще вдъхновява, надяваме се, и други деца. Може някое от тях да се превърне в още един обикновен герой, за когото всички ще четат на страниците на учебниците.

Росица Ранчева