Премиера на новата книга на Александър Шурбанов „Дендрариум“

Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и издателство „Скалино“ Ви канят на премиерата в Стара Загора на новата книга на Александър Шурбанов „Дендрариум“ с избрани и нови стихотворения във вторник, 12 декември 2017 г., от 18:00 ч. в Къща музей „Гео Милев“ (ул. „Гео Милев“ 37), където, заедно с автора, книгата ще представи поетът и почетен гражданин на Стара Загора Таньо Клисуров. Тази книга с избрани и нови стихотворения на Александър Шурбанов, посветена на дърветата  и отпечатана на щадяща дърветата хартия, включва авторска подборка от пет негови предишни книги с поезия, публикувани между 1977 и 2016, няколко прозаични фрагменти от сборниците му с есета, както и над тридесет нови стихотворения, неизлизали досега в книга като „Ех, игрите!“, „Неговите сълзи“, „Малко са имената им“, „Балада за българската липа“, „Споделяне“, „Аберация“, „Измама на сетивата“, „Избор“, „На този лист“ и др. Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата.

Проф. Александър Шурбанов ще участва в две срещи с ученици от Стара Загора: На 12 декември 2017 г., вторник, от 12:30 ч. в основно училище „П. Р. Славейков“ (с директор Милена Желязкова)

на 13 декември 2017 г., сряда, с начален час 12:00 ч., за да се обхванат и двете смени, в средно училище „Максим Горки“ (с директор Мариана Пенчева)

За контакти: Валя Сотирова от къща музей „Гео Милев“ тел. 042 623 450; Емилия Миразчийска от изд. „Скалино“ тел. 0890 506 916, 0895 755 660

Aлександър Шурбанов е роден в София през 1941 г. Автор е на единадесет поетични и седем есеистични книги, както и на голям брой литературоведски изследвания, публикувани у нас и в чужбина. Носител е на редица награди за цялостен принос към българската литература и култура: „Христо Г. Данов“, „Почетен Аскеер“ „Гео Милев“, голямата награда на Портал „Култура“ за изключителен принос в поетическото и преводаческо изкуство. Поезията му е публикувана на английски, испански, италиански, немски, македонски, хинди, арабски, турски, гръцки.