„Лебедово езеро“ е звездата върху върха на елхата на коледните събития в Стара Загора

В тълковния речник за думата „класа“ има изброени 4 (четири обяснения)

  • Обществена група, обединена от еднакво отношение към средствата за производство. Феодална класа. Работническа класа.
  • Категория на предмети или явления според качествеността им. Висока класа. Образование от висока класа. Тези обувки са от ниска класа.
  • Равнище на интелект, обноски, владеене на професия и др. Човек от висока класа. Писател от висока класа. Показвам класа. Футболист от най-висока класа.
  • Категория места според удобствата в превозно средство. Пътувам в първа класа.            

От класа. От висока класа. Той е професионалист от класа. Шивачка от класа.

Солистите от Мариинския театър в Петербург, които участваха в балетната постановка „Лебедово езеро“ на Държавна опера – Стара Загора отговарят и на четирите определения за думата „Класа“ и направиха спектакъла истинско бижу.

На първо място – Показаха, че са част от обществената група, обединена от еднакво отношение към средствата за производство и наречена КУЛТУРА. У нас тази обществена група е под санитарния минимум. В Русия – е на почит и огромно уважение. Това прави труда на артистите-балетисти част от тази класа – високоуважаван, ценен, престижен. И очевидно – необходим! У нас? Припомням само приказката „Музикант къща не храни“ и млъквам. Срам ме е!

На второ място солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Игор Оскорбин оправдават напълно „категория на… явления според качествеността им“. Висока класа! Елегантно изпълнение. Руската школа показва семплото и изящното на балета. Невероятни физически данни. Силно артистично присъствие. Походка и държание (дори и извън сцената) на хора от друго измерение – царствени. За да се движи и държи така един артист, е нужно освен вътрешно самочувствие, още и външно признание. Признанието на публиката. Усещането, че твоето изкуство е потребно на хората. Че е нужно. Че е търсено, също толкова, колкото и промоциите във веригите магазини (нашата действителност!). Че е нужно повече от това да имаш пълен хладилник с храна. Че е нужно ужасно много!

На трето място – „равнище на интелект, обноски, владеене на професия“. Класата на артистите Ткаченко и Оскорбин тук е неоспорима. Ще се повторя с предходното № 2, но и двамата са царствени. Имат перфектна техника и царствено излъчване. Очевидно е, че в руския балет се развиват свръхкачества – не просто танцувалност, не просто пластика, не просто владеене на всяка една става и костица от човешкото тяло. А свързването на тялото с душата. Владее се перфектно езикът на душата, на въображението – това, както ТЕ казват на тялото. Как ТЕ го управляват. Това си личи във всяко движение на сцената. Това, което ние наричаме „пълно отдаване на образа“.

На четвърто място – всички зрители в препълнената зала на Операта на 5 декември „пътуваха“ образно казано в първа класа.

Солисти-гости – перфектни. Солисти на Държавна опера – Стара Загора – чудесни, кордебалет – изряден. Превъзходен Томоки Ишиго като Шут – много стабилен, много танцувален, много артистичен. Събра на няколко пъти бурните овации на публиката, която веднага го разпозна като свой нов любимец. Овации заслужиха и солистите Анелия Димитрова, Кремена Костова, Ромина Славова, Мария Лакка, Фиорди Лоха, Ивайло Янев, Нанако Имаи и др., които участваха в различните номера на „Лебедово езеро“ – Па де троа, Испански танц, Четири малки лебеда, Мазурка и др.

Поздравления за целия балет на Държавна опера – Стара Загора с ръководител Силвия Томова! Вече за пореден път спектакъл на балета пълни залата на Операта. Вече целият град и околията знаят, че щом танцува балетът на Стара Загора – значи ще гледат класа! Представленията спечелиха и много млада публика, която безпогрешно и безусловно приема хармонията, красотата и прецизността в изпълненията на сцената.

„Лебедово езеро“ на 5 декември в Операта бе спектакълът-звезда на елхата от коледни събития в Стара Загора. Звездата вече е сложена! Едно по едно нареждаме и останалата украса, която и тази година е богата.

Уляна Кьосева

Снимки Георги Петков