Храмов празник стяга старозагорският храм „Свети Николай Чудотворец“

На 6 декември е един от най-големите и най-тачени християнски празници Никулден. За старозагорския православен храм „Свети Николай Чудотворец“ това е и храмов празник. Той ще започне още на 5 декември вечерта с Велика вечерня с участие на повечето свещеници от Стара Загора. Ще има и петохлебие.

Навръх Никулден ще се отслужи света литургия. Ще се направи около храма литийно шествие с мощите на св. Николай. В храма ще се благословят хляб и риба, които църковното настоятелство ще раздават на присъстващите за здраве.

Митрополит Киприан ще служи в храма на 10 декември, тъй като сега е в чужбина.

„По официални  сведения първият храм е бил на мястото на днешното училище „Св. Никола“.  Кога точно е бил построен и осветен не се знае. Знае се обаче, че на 1 март 1841 г. към него е открито първото светско училище в Стара Загора“. Това разказа за читателите на  “dolap.bg” предстоятелят на Божия дом отец Емилиан Димов. „По време на освободителната Руско-турска война през 1877 г., заедно с целия град и той е бил опожарен.  На негово място е била изградена дървена барака, за да може да се изпълняват църковните дейности. По късно , Църковното настоятелство взема решение да се направи прошение до Градските власти, да им се даде място на главния път Чирпан – Стара Загора. Молбата е удовлетворена и през 1896 г. започва изграждането на настоящия храм с дарения. Завършен и осветен е след 13 години  през 1909 година. През 1924 г. започва изографисването му от двамата старозагорци професорите Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. След повече от 90 години  от края на миналата година и в момента се извършва реставрация на иконописа“.

Църквата има южен престол, посветен на св. Цар Борис Покръстител.

Когато църквата е построена и осветена е имало друг иконостас. По думи на стария  свещеник отец Георги Лечев, Бог да го прости, настоящият иконостас е правен от старозагореца Христо Лулчев и иконите на него са нови. На балкона на църквата са намерени старите  икони, които зографът- реставратор Лука Делийски  е обещал също да възстанови. По принцип те са разположени от южната страна на храма при троновете. Сега са преместени заради ремонта. Много са красиви и след реставрация ще бъдат експонирани.

Реставрацията, която е много скъпо удоволствие, се изпълнява само с дарения на енориашите.  Според отец Емилиан половината част е реставрирана. От м. юни 2007 г.  църквата има частица от мощите на св. Николай. Това е станало чрез ходатайство на тогавашния митрополит Галактион пред негов съученик от Австрия отец Иван Петкин, който служи във Виена.

През 2014 г. Община Стара Загора възстанови църковната ограда, която беше опасна и пред срутване. Тя представлява 120-метрово съоръжение по проект на вече покойния инж. Мина Попов и на арх. Петър Влахов. Металната част на оградата е на повече от 100 години. Съхранена е напълно или там където е нужно, е възстановена в автентичния й вид. Вратите са стара изработка. Съхранени са кръстовете върху тях, дори и ключалките са запазени. На колоните около вратите са направени шапки – капители, като църковен елемент. По същия начин е решена и западната част на църковната ограда, която също беше паднала, а колоните – съборени. Особено деликатна е била работата по реставрацията на ажурната плетеница на металната ограда и портата. Друг жест на общинската управа е художественото осветление на църквата, което допринася за нейната импозантност и красота. До храма има градинка с шадраван със статуя на два пингвина, която е изцяло реновирана през 2013 г. Църквата и мястото са една от основните забележителности на Стара Загора. Църковното настоятелство заплаща на двама учители, които преподават „Религия“ по детски градини и училища, където има новооткрити групи. В момента в храм „Св. Николай служат четирима свещеници: предстоятелят отец Емилиан Димов, Роман Костадинов, Димитър Димитров и Цветан Славеев. През 1979 г. отец Емилиан е ръкоположен за дякон от Митрополит Панкратий и оставен в храм „Св. Николай“ в помощ на свещениците. На 27 декември 1984 г. е ръкоположен от митрополита за свещеник и на другия ден започва служба в същия храм. като свещеник енориец. През 2003 г. на 5 март дядо Галактион го назначава за предстоятел на катедралния храм „Св. Димитър“. Под негово ръководство се прави пълен ремонт на църквата плюс реставрацията на иконите. През 2006 г. отецът се завръща в „Св. Николай“ отново като предстоятел. В края на 2016 г. започва реставрацията на храма с благословението на временно управляващия Старозагорска епархия митрополит Антоний. След избора на Митрополит Киприан и неговата благословия реставрацията продължава. От 2007 г., когато Божия дом се сдоби с мощите на св. Николай, всеки четвъртък, когато има акатис (възхвала)  към светеца, свещениците изпълняват лития около храма.

Към църквата има параклис Покров Богородичен с храмов празник на  1 октомври. По думите на отец Георги Лечев, той е построен около 30-те години на 20 в.

Росица Ранчева