Фестивал „Хляб и Вино“ Стара Загора 2017

Зала „Орфеида” в Парк-хотел „Стара Загора“ се оказа малка, за да побере стотици старозагорци и гости на града, които посетиха на 3 декември 2017 г., неделя, Фестивала „Хляб и Вино”. За четвърта поредна година организатор е екипът на Парк-хотела. Всяка година се представят производители на качествени вина, хлебопроизводители, търговски, месопреработвателни и други фирми от хранително-вкусовия бранш. По традиция събитието е с благотворителна цел. Всички средства, събрани от посетителския вход са дарение за лечението на две деца от Стара Загора с церебрална парализа – Георги Стоилов на 2 години и шест месеца и Анна Кръстева на 6 години. Лице и гарант на дарителската кампания е Ива Гургуриева – Мисис България 2016 Европа. На миналите фестивали средствата бяха дарени за: 2016 – операция по присаждане на бъбрек на 9-годишния Байрям от с. Тъжа; 2015 – закупуването на специална количка за 9-годишния Алекс Недков от Стара Загора, който страда от мускулна дистрофия.

Празникът беше открит от зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Над 30 специализирани щанда посрещнаха посетителите на фестивала. Вино, хляб, месни и млечни продукти. За първи път свое вино представи винарна „Бетер Халф“ от с. Змейово. Достойно презентираха своята продукция местни винарни, които са добре познати в региона и страната – Шато Коларово, Александра Естейт и възстановената винарска изба „Оряховица”. Сред участниците в изложението са и утвърдените винопроизводители на България – Братя Минкови, Домейн Менада,  Домейн Бояр, Анжелус Естейт, Домейн Пещера, Черноморско злато Поморие, Санта Сара, Дамяница, ВИ Либера. За първи път беше представена фирма, която е вносител на дюлева ракия „Духът на Сърбия” (още дядо Славейков в прочутата си готварска книга от 1870 г. предлага рецепта на рашафия от дюли). Ралица и екипът й, с помощници – много дечица, представиха Мрежи „Хлебни къщи” с възродената традиция да правят български просфорен хляб, като обясняваха и значението и символиката на знаците. С месни деликатеси зарадваха публиката фирма „Кумир СИ” и шеф Юри Велев и екипът от Метро академия, които готвиха специалитети с вино. Със специално участие се представиха  учениците от специализираното училище в Стара Загора – Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”. И се получи чудна експлозия от цветове, аромати и вкусове! Красота и наслада!

В рамките на програмата своята нова книга „Pizza, pane e passione“ представи майсторът на пици Радостин Кирязов, който вече за четвърти път участва във Фестивала. Към читателите на dolap.bg и към старозагорци отправи специално пожелание: „За старозагорци пожелавам да са здрави и щастливи. Да си изкарат празниците в уют и пълни маси с любими хора! Гответе с любов и бъдете позитивни!” Вълшебникът на пиците разказа още: „Все по-често хората могат да разпознаят и оценят хубавата, вкусна пица. Имат вече много информация, много пътуват и до Италия, виждат, опитват! Основата за развитие на културата на храната и храненето трябва да се дава още в училище, и в семейството, разбира се! Трябва да се уважават традициите ни, но да сме отворени към новата, разнообразна и качествена храна.” Сподели, че любимата му пица е „Маргарита”, а също и специално приготвената с пикантен салам, моцарела и червен лук (рецептата е в книгата). Покани всички любители да опитат вкусни и разнообразни пици в ресторантите на Парк-хотел „Стара Загора“.

Подходящ фон и допълнение на целия празник бяха изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Нашенци” – Стара Загора и танцьорите от Народно читалище „Пробуда“ с. Змейово.

Снежана Маринова, както се казва в една приказка И аз бях там, ядох и пих до насита, а като се върнах като че ли нищо не е било.”

майсторът на пици  Радостин Кирязов и поздравът му към старозагорци

на снимките – моменти от Фестивала