Солисти на Мариинския театър пристигнаха в България, за да участват в „Лебедово езеро“ на сцената на Старозагорската опера

Солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин пристигнаха в България. Те идват в страната ни, за да участват в спектакъла на балета „Лебедово езеро“ на сцената на Старозагорската опера на 5 декември в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Постановката и режисурата е на Силвия Томова – настоящ ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. Гостуването на солистите на балета на Мариинския театър в Санкт Петербург е по нейна идея, която е „прегърната“ веднага от директора на операта Огнян Драганов и е на прага на своето реализиране.Културата е коспомолитна и няма граница“, коментира Томова пред журналисти при посрещането на гостите на аерогара София. Тя отбеляза, че това е голямо постижение не само за трупата в Стара Загора, но и за България, защото присъствието на артисти от Санкт Петербург е голяма чест.

Томова обясни, че още след последния концерт на маестро Валерий Гергиев  са проведени разговори с него да се започне инициатива за възстановяване на културните контакти между България и Русия и той е приел предизвикателството с открито сърце. Пристигането на солистите на Мариинския театър за Фестивала на оперното и балетното изкуство е със съдействието на председателя на форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова.

Почитателите на балета могат да видят  Татяна Ткаченко като Одета-Одилия  и Иван Оскорбин като принц Зигфрид, в  „Лебедово езеро“  на 5 декември от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера. Иван Оскорбин идва у нас след продължителен престой в Китай, където изкуството му е било високо оценено. Половин месец той е гастролирал в тази огромна страна. Двамата с Татяна са се представили неотдавна блестящо и във Владивосток, където са танцували „Кармен сюита“. Иван Оскорбин се изявява и с други водещи балерини на трупата. Неотдавна Татяна посреща поредния си успех на сцената на Мариинския театър в спектакъла на балета „Петрушка“. На премиерата присъства и президентът на Русия Владимир Путин.  Ткаченко е завършила Руската балетна академия през 2000  г., а в трупата на Мариинския театър е от 2000  г. Лауреат е на наградата  „Надеждата на  Русия“ (1998, 2005). Иван Оскорбин е възпитаник  на Новосибирското държавно хореографско училище. Номиниран е за най-добра мъжка роля  за балет да ролята на Конрад в балета „Корсар“, носител е на златен и сребърен медал на 12-ите и 13-ите  Младежки Делфийски игри на Русия за класически танц /2013,2014/, има диплом от Международния балетен конкурс -Варна през 2014 г.