Седмица на доброволчеството стартира Младежката академия

„В началото на месец ноември 2017 г.  Международен младежки център Стара Загора, за четвърти път сформира  Младежка академия. Това е неформално обединение от млади хора, които според интересите и предпочитанията си, участват в неформално и интерактивно обучение по няколко модула: доброволчество, организиране на събития, лидерство и работа в екип, създаване на  презентационни и комуникативни умения, моята първа работа“.  Това съобщи за dolap.bg  младежкият работник Емилия Колева. „Младежката академия събира млади хора с разнообразни интереси, мотивира ги да споделят своите идеи и да търсят начини за осъществяването им. Очакваният резултат от това начинание е придобиване на умения и прилагането им на практика. Какво са научили, участниците показват с различни дейности през Седмицата на доброволчеството, която започва от 4 декември и продължава до 12 декември 2017 г.“

Проявите на доброволчество вече са  започнали с пощения на домовете за деца, лишени от родителска грижа „ Теофано Попова“ и „Мария Терезия“. В непринудена среда доброволците са разкрили  на децата  някои от тайните на доброволчеството. Констатацията на младите хора е, че децата имат потребност най-вече от внимание, приятелство и разнообразие в ежедневието си. Следват посещения в СУ „ Максим Горки“ и 5-то ОУ „ Митьо Станев“ , където отново ще се говори за доброволчество .

Идеите на Младежката академия не свършват дотук. На 5 декември 2017 г. в Младежкия дом ще се проведе концерт, свързан с каузата „ No hate speech” или „ За език без омраза“. В програмата са включени танци, поп и джаз изпълнения, както и етюди от детска театрална школа.

Изпълнени с ентусиазъм, участниците вярват, че могат да предадат едно позитивно послание в заобикалящия ни свят на негативизъм.

„В днешно време хората не се замислят  кога и какво говорят  и как това влияе на присъстващите. Искаме да предадем послание на останалите да бъдем толерантни, съпричастни и милосърдни едни към друг.  В Стара Загора за първи път се организира  събитие на такава тема и се надяваме да не е последно“, коментира Емилия Колева.

Според екипа на Международния младежки център и на участниците в различните организирани дейности, младите могат и ще променят света! Стъпка по стъпка, с всяко посещение на дом за деца или училище, с всеки концерт, с всяка инициатива те показват, че по-красивото бъдеще е възможно. Изискват се единствено  добра воля и постоянство.

Росица Ранчева