Номинираните в годишните награди „Добрият Самарянин“

Връчването на годишните награди „Добрият Самарянин“ тази година ще се състои на 11 декември (понеделник), от 19:00 часа, в залата на Държавна опера – Стара Загора. Наградите са за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

До 4 декември Общественият инициативен комитет на Церемонията за Годишните награди – представители на Сдружение „Самаряни“, Община Стара Загора, Община Казанлък, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Областна дирекция на Български червен кръст – Стара Загора, КонтурГлобал “ТЕЦ Марица Изток 3”, Сдружение “Моята еОбщина”, Книжарница “Приятели”, Дарик радио, Телевизия Стара Загора и “Български пощи” ЕАД ще дадат своите предложения за носители на наградата.

За „Отличие на общността“ до 29 ноември се гласуваше на сайта на Сдружение „Самаряни“.  Една номинация може да бъде подкрепена само по веднъж от човек. Носителят на „Отличие на общността“ – а именно този, събрал най-много гласове при онлайн гласуването, получава отличието  „Добрият Самарянин 2017″.

Получените номинации тази година са 9 на брой. Кои са те?

ВИКТОР ДРАГОЛОВ, КОЙТО ПОДКРЕПЯ ДЕЦА СЪС ЗРИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

Добротворецът: Виктор Драголов, общински съветник, гр. Стара Загора

Добротворството: Виктор Драголов дарява брайлова машина на Ресурсен център – Стара Загора, като не спира до там.

Всичко започва, когато Виктор става посредник на доброто между приятели и нуждата от брайлови машини в старозагорско училище, в което учат незрящи деца. С негова помощ една брайлова машина намира своя дом в Ресурсния център в Стара Загора и към днешна дата помага на децата със специални потребности да се учат на писмо и четмо. Така Виктор Драголов се запознава с проблема за недостатъчния брой “помощници” на незрящите деца в училище – брайловите машини. Купува и дарява една машина, но не спира до там. Чрез пример въвлича още двама общински съветници – Димо Димитров и Иван Дянков, които също се включват в добротворството. Разбирайки за нуждата и те даряват лично по още една брайлова машина. Така дарените брайлови машини стават три. “Днес тези машини са от изключителна полза при ограмотяването и обучението на незрящите ученици от област Стара Загора” споделя директорът на Регионалния център г-н Пламен Иванов. “Към месец май педагогът на зрително затруднените ученици Веселка Петрова работи с 20 деца с нарушено зрение, като 9 от тях имат нужда от брайлови машини”- информира Иванов. Дарените машини, които наподобяват пишещите машини, ще улеснят обучението на децата и ще им спестят носенето на част от техните огромни по обем учебници.

Свидетел на добротворството става г-жа Ангелина Кръстева, председател на Териториалната асоциация на сляпо-глухите и на Обединения спортен клуб „Августа“. За Виктор Драголов тя споделя: “Изключително благородна личност, винаги съпричастен и отзивчив към болката и нуждите на хората!” Номинацията е направена от Ангелина Кръстева.

Д-Р ХОХВАРТЕР, КОЯТО СПАСИ ЗРЕНИЕТО НА ДЕТЕ

Добротворецът: Д-р Анелия Хохвартер, офталмолог.

Добротворството: През есента на 2016 г., д-р Анелия Хохвартер оперира, напълно безвъзмездно Михаил Иванов от ХІ ОУ “ Н. Лилиев“, гр. Стара Загора, който сериозно нарани окото си по време на игра. Съществуваше опасност детето да загуби напълно зрението на дясното си око, но благодарение на д-р Хохвартер днес Михаил  вижда на 100%. Научила за започналата дарителска инициатива в подкрепа на Михаил от интернет, благодарени на класния ръководител на детето, д-р Хохвартер веднага пише писмо до ръководството на училището с желание да помогне. Напълно безвъзмездно тя оперира в клиниката в Австрия Михаил, а докато трае престоя му там, неговото семейство е прието в дома на лекарката. Д-р Анелия Хохвартер живее в Австрия и е водещ офталмолог, видима фигура в социалния живот и хуманитарните каузи по цял свят. Тя е един от най-успелите български лекари в чужбина. От 2007 г. отговаря за областта на очните болести в Комисията за борба срещу домашното насилие към Министерството за здравето, семейството и младежта в Австрия. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015), където изгражда първия център за ретинална хирургия в страната. Международно признатата офталмоложка застава зад каузата „Локомат за България“ – купуване на първия за страната ни робот, който ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Инициативата за това е изцяло нейна, като всичките средства от продажбата на книгата й „Пътуване“ отиват за тази кауза. „Д-р Анелия Хохвартер е невероятен специалист и Човек, отдаден на професията си и на хората. Земна, слънчева, усмихната, внимателна, отзивчива, добросърдечна БЪЛГАРКА“.

Номинацията е направена от Димитринка Костова

ДЕЦАТА ОТ ПГ “РАДОСТ” ПОМАГАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА МИТКО

Добротворците: Децата, родителите и техните учители от подготвителна група “Радост” при ДГ „Светулка“.

Добротворството: 29 деца, техните родители и техните учители г-жа Василева, г-жа Славова и пом.-възпитателя Дими от подготвителна група “Радост” в ДГ „Светулка“, гр. Стара Загора  даряват средства за лечението на Димитър Белев. Инициативата се ражда от родителите на бъдещите първокласници. Те решават единодушно, че вместо да купуват подаръци на малчуганите за завършването на предучилищната, ще дарят средствата за благотворителна кауза. Една майка разказва за Митко и всички “прегръщат” каузата на малчугана, който е почти на 6 год. и страда от вторична генерализирана дистония с нарушени двигателни умения. Не е  самостоятелен и има нужда от специални грижи. В България му е направена операция, която се оказа неуспешна. Надеждата за Митко е да замине за чужбина възможно най-скоро, където да бъде направена операция (дълбока мозъчна стимулация), с надежда за положителен ефект. Дарителската инициатива сред децата от “Светулка” не преминава под формата “да съберем пари за…” Родителите инициират специално време, в което децата да поговорят за дарителството, какво точно представлява то и какъв е неговият смисъл и ценност. Децата разбират, че с този техен жест те ще променят нещо в живота на Митко, че така те участват във важни житейски процеси. При срещата си с Митко, за да бъдат връчат събраните от инициативата средства в размер на 180,00 лв, децата разбират и за най-голямата мечта на малчугана –  да може да бяга и да ходи на училище.

“Ако една такава дарителска инициатива стане традиция – при завършване на  детската градина, училище или др., вместо децата да получават подаръци, те да направят, подарък или жест към някой друг в тяхната общност, придружено с дискусия за самарянството, дарителството, добротворството, много деца ще се усмихват щастливо.”, споделя г-жа Венелина Димова, свързала каузата на Митко с дарителството на децата от ПГ “Радост”.

Номинацията  е направена от: Венелина Димова

Ако искате и Вие да помогнете на Митко, може да го направите на:

Димитър Димитров Белев

Първа Инвестиционна Банка (Fibank)

IBAN: BG97FINV91501316801801

BIC: FINVBGSF

СТЕНЛИ, КОЙТО ДАРЯВА КРАСОТА НА ОНКОБОЛНИ ЖЕНИ

Добротворецът: Станимир Начев (Стенли), коафьор от град Казанлък.

Добротворството: Стенли от Казанлък дарява самочувствие и надежда на онкоболни жени вече втора година. Във фризьорското му студио повече от 1000 жени са получили безплатна перука и грим. Номинация за неговото благородно начинание получихме от една от тях.

„За миналата Коледа получих диагноза „рак”. Всичко стана страшно бързо. Лека тежест и болка в яйчниците ме отведе на стандартния преглед при гинеколог. Никакво време за губене. След няма и две седмици минах през операция по отстраняването на образуванието и се надявах всичко да приключи до там. Да, ама не. Така дойде моментът, в който трябваше да приема „тежката диагноза” и да поема по пътя на борбата с рака. Назначено ми бе лечение – шест химиотерапии. Звучеше страшно. Стана още по-страшно, когато от косата ми взеха да падат цели кичури. Повечето от нас сме гледали по филмите подобна ситуация и отстрани изглежда някак си част от „процедурата”, но в действителност това бе един от най-травмиращите моменти за мен. Махнах я  (косата) сама, по препоръка на близките и психоложката в болницата. Щяло да се възприеме по-лесно. Уви! На поредната химиотерапия някой мушна в джоба ми малко листче хартия – 088*/******, Стенли, Казанлък – „обади се, ще ти помогнат с добра перука”. Прибрах се у дома и още на следващия ден реших да посетя салона на Стенли. Ей така, без предварителна заявка и предупреждение. По пътя на там през цялото време се чудех ,като вляза какво да кажа, как да обясня, сигурно щеше да има още хора в салона. С една дума, изпитвах неудобство да представя нуждата си. В момента, в който прекрачих входа на фризьорския салон, съзрях висок млад мъж с живи очи и лъчезарна усмивка. Погледна ме, поздрави ме за добре дошла и се приближи. Прошепна „за перука ли?”. Нямаше нужда от обяснения. Той сякаш ме очакваше. Съгласих се. Една жена ме придружи до помещение с много перуки. Помогнаха ми да си избера най-подходящата за мен. Такава, с каквато да се чувствам комфортно. Отделиха почти час от времето си. В този момент се почувствах специална – обгрижена от напълно непознати хора, които сякаш знаеха какво се случва в ума ми и разбираха важността на този на пръв поглед „несериозен” проблем. И така Стенли ми подари надежда. Вяра, че ще се справя в трудния път и най-важното – той бе един от първите хора, който ми доказа,  че не съм сама.  И сега не спирам да вървя напаред.“

Номинацията  е направена от Мария П.

ИДА, ГАЛИНА И ЕВА, КОИТО ДАРИХА СВОИТЕ КОСИ

Добротворците: Ида Димитрова Дамянова – десетокласничка, Галина Бинева Колева и Ева Пламенова Ролева – майки на третокласници, старозагорки.

Добротворството: Ида е десетокласничка и учи в СУ „Максим Горки“, гр. Стара Загора. Галина и Ева са майки на третокласници от XI ОУ „Николай Лилиев“. Какво ги обединява? И трите специално „отглеждат“ своите коси, които през м. юни, 2017 г., даряват в подкрепа на онкоболни жени. Включват се в инициативата, защото искат да помогнат с нещо, което имат, но което е важно за някой друг, попаднал в трудна ситуация при срещата си с болест. Казват, че знаят, че не всеки, който се нуждае от перука, може да си я позволи. Когато човек е в труден период и се бори с коварна болест има нужда от подкрепа и жест, който да му вдъхне надежда. Затова и трите в продължение на месеци се грижат по специален начин за своите коси, за да могат те да покрият всички изисквания и условия за дарение. Така тяхното желание е да насърчат и окажат подкрепа на онкоболна жена или дете. Хора, които са преминали през такъв труден период в живота си споделят от своя опит, че именно загубата на коса е много силно травмираща за болните от рак. Някои се притесняват дори повече от факта, че са без коса, отколкото от самата болест! Но загубата на косата е решим проблем! Стъпка в подкрепа на тази кауза направиха и трите млади жени от Стара Загора.

Номинацията  е направена от Димитринка Костова

КОЛЕКТИВЪТ НА XI ОУ „НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ“, КОЙТО УЧИ ДЕЦАТА НА ДОБРОСЪРДЕЧНОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ

Добротворците: Колективът на XI ОУ „Николай Лилиев“, гр. Стара Загора

Добротворството: Учителите от XI ОУ „Н. Лилиев“ се стремят да възпитават у учениците си състрадателност, уважение, помощ,    добросърдечност и толерантност. Това съумяват да постигат чрез личен пример, участие и организиране на редица благотворителни инициативи: „Да дарим живот на любимите играчки“- за децата от Детско онкологично отделение – гр. Пловдив; „Да дарим радост“ – традиционна инициатива за събиране на книги, списания и др.; кампания за набиране на средства за „Локомат“ – България (дарени 1725,00 лв.), робот, който ще се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции; и още много други…

Резултат от всеотдайните им и ежедневни усилия, вложени в уроците по „уважение“ и „добросърдечност“ е и фактът, че в училището се обучават 30 деца със специални образователни потребности, които се приемат от другите ученици с толерантност и разбиране.

Номинацията  е направена от Десислава Янулова

ТАНЯ СЛАВОВА, КОЯТО СЕ ПРЕВРЪЩА В АНГЕЛ-СПАСИТЕЛ ЗА МЛАДО МОМИЧЕ

Добротворецът: Таня Славова, управител на „Мересев“ ЕООД, гр. Стара Загора

Добротворството: Преди няколко години Таня Славова, управител на предприятието за хора с увреждания в гр. Стара Загора приема след молба за работа при себе си Елица. Тя е с лека степен на умствена изостаналост, без семейство, току-що напуснала Дома за деца с умствени увреждания в с. Петрово. Скоро, след започване на работа, узнали за това, че Елица вече е извън социалното заведение, нейни роднини я прибират под предлог, че ще се грижат за нея, но я принуждават да проституира. Разбрала за това, Таня Славова, с помощта на институциите успява да спаси Елица от алчните й роднини на няколко пъти. Осигурява й освен работа и стая за живеене в предприятието, която мебелира подходящо. Така младата жена заживява и работи в по-сигурна среда. В един момент Елица изпада в тежка психическа криза и г-жа Славова я откарва в Спешен център. Там не могат да й помогнат и се налага Таня Славова да я откара със собствения си автомобил и на свои разноски в София. Поема престоя й в здравно заведение. И до днес Елица живее и работи в „Мересев“ ЕООД и разчита за подкрепата, съвета и грижата на Таня Славова, която за нея е повече от майка. Тя е нейния Ангел-Спасител. Г-жа Славова приема Елица като свое дете и не вижда нищо неестествено, че се грижи за нея, като отделя от времето, вниманието и парите си за нейното нормално съществуване. Никога не е считала, че е необходимо някой да й благодари или да разказва за добрината й.

Номинацията  е направена от екипа на Радио Стара Загора.

МАРИЯ ТОНЧЕВА И ПРИЯТЕЛИ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА МЪЖ, ОСТАНАЛ БЕЗ ПОДСЛОН

Добротворецът: Мария Тодорова Тончева и приятели

Добротворството: Мария Тончева работи в цветарския павилион „Цветни мечти“ до църквата „Св. Николай“ в Стара Загора. Вероятно много старозагорци са купували по празничен повод цвете или букет от симпатичната жена със замечтани кафеви очи, смугло лице и буйна черна коса. Но вероятно малцина знаят каква богата душа има. Преди няколко години, на пейките пред храма и цветарските павилиони се появява възрастен човек. Скоро продавачите на красота разбират, че тъжният, изпълнен с мъка и страдание поглед на мъжа, крие бездомника, останал без жилище и близки хора след смъртта на неговите родители. Скоро Мария Тончева започва да носи храна на Тодор – така се казва тихият, незабележим човек, превърнал се в почти постоянно присъствие в градинката на „Пингвините“, после и дрехи. Понякога му осигурява възможност да се изкъпе. С нейна помощ и на колегата й Ивелин му изваждат документ за самоличност. Изключително скромна, без да парадира и разказва за това, което прави. Доброто на Мария заразява не само цветарите край нея, учителката на сина й, но и хората от околните жилищни кооперации. Тодор се отблагодарява като помага при изнасянето и внасянето на цевятата и разтоварването на колите на доставчиците на цвята, премита пред павилиона. Налага се понякога Мария и колегите й да промиват раните на Тодор от другите бездомници и алкохолици, които го нападат защото мислят, че освен храна и дрехи, Тодор получава и пари.

Номинацията  е направена от Кристина Русева, журналист, Радио Стара Загора.

МОНИКА, КОЯТО ПОБЕДИ БОЛЕСТТА И СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВДЪХНОВИТЕЛ ЗА МНОГО СТРАДАЩИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

Добротворецът: Моника Маринова от Стара Загора

Добротворството: Познаваме Моника чрез нейния успех в борбата й с болестта и здравната система. Днес тя се радва на щастливото си семейство.

Моника оздравя благодарение на приятели, близки и непознати дарители от цяла България. След тежката диагноза „Киста на Тарлов“, младата жена премина през ада. Успешната операция беше направена на 30 септември 2015 г. в Кипър. Тя стана възможна благодарение на помощта на добри хора, след като неколкократно Здравната каса бе отказала средства за това лечение. Въпреки всички трудности, младата жена намира сили да помага и на други, изпаднали в затруднение. Заедно с други доброволци, Моника участва в кампанията за 28-годишната Ива от русенското село Тръстеник, която също като нея е прикована към инвалиден стол, след тежка катастрофа. Освен на Ива, Моника помага с организация и провежда благотворителни търгове и базари за 5-годишния Тео, който е диагностициран с тумор на мозъка, ПНЕТ – много рядък и агресивен. Освен тези кампании, Моника има успешно приключени кампании за Женя Стоенчева от Пловдив с „Киста на Тарлов” и за Емо от Варна със Сарком на Юинг. И двамата са вече здрави. Именно заради несломимия дух и борбеността й Моника заслужава да бъде „Добрият самарянин” 2017

Номинацията  е направена от Николина Николова, редактор електронна медия, stz24.com и Гергана Пейчева, Дарик радио – Стара Загора