„Норма“ на Варненската опера вдигна високо летвата

Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) Стара Загора 2017

След триумфа на мюзикъла „Сиси – душата на империатрицата“ – световна премиера на Старозагорската опера,  Държавна опера – Варна гостува на втория ден на 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2017 с лиричната трагедия на Винченцо Белини „Норма“.  Представлението мина при много добър успех и заслужи  дългите аплаузи от претенциозните меломани.

Със сигурност може да се каже, че Варненската опера вдигна високо летвата за гастролиращите трупи: тази вечер, 29 ноември – Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ с мюзикъла „Бягство“; на 30 ноември – Нова Белградска опера  и оперен театър „Мадленианум“ – Белград с първата създадена опера в света преди 410 години „Орфей“ от Клаудио Монтеверди; ММФ „Моцартови празници“ – Правец с музикално-театралния спектакъл „Геният на барока и властелинът на светлината“; Музикален и художествен частен университет – Виена и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с „Алчина“ опера от Хендел; Софийска филхармония с Девета симфония на Бетовен.

Прави чест на селекционерите на заглавията във ФОБИ, че предлагат най-новото и най-квалитетното в света на операта и балета.

Според режисьора-сценограф на постановката Кузман Попов „Норма е една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените, на която ако погледнем със страстно око, ще видим, че реалността става легенда. Действието на „Норма” се развива в една нощ. Има ли шанс да разбулим тъмната завеса, на която са набодени звездите? Една нощ, в която сякаш звездите разказват своята история, сякаш те са изпратили своите посланици, за да установят контакт с нас – зeмните… Какво ще се случи при тази среща? Ще бъде ли успешен мостът във времето, който се опитва Норма да направи?”
Да,  перфектната оперна певица Линка Стоянова в ролята на Норма, с огромната си певческа дарба и артистизъм, изгради този  мост на времето.  Нейната страстна „каста дива“, нейните мъки и надежди, нейната омраза и любов, гордост и честолюбие,  в крайна сметка саможертва в името на любовта и майчинството, докоснаха  и развълнуваха взискателната старозагорска публика. Не зная дали сега в България има друга оперна звезда, която може да извае така брилянтно всяка нота, да й даде душа и да я отправи съм публиката, като Линка Стоянова.

Не по-малко вълнуващ образ на Адалджиза създаде Даниела Дякова. При нея, както и при г-жа Стоянова, няма певчески проблеми. През целия спектакъл, тя плуваше в свои води. И разкри разкъсващите я терзания между любовта и обречеността на Бога, между дълга и страстта, между милостта и страданието.

Полеоне – римският началник, който е причина за всички конфликти, изневери, любови и пр. и в крайна сметка за смъртта на любимата му довчера жена и майка на двете му деца пресъздаде на сцената световно известният тенор Бойко Цветанов. Да, този певчески елит, показа в пълна мяра красотата и величието на италианското белканто, силата и внушението на голямото изкуство.

Останалите солисти също заслужават аплодисменти – обемният бас Гео Чобанов в ролята на Оровезо,  Клотилда – Вяра Железова, Флаввио – Христо Ганевски.

Диригент  на спектакъла е Ян Ван Маанен, Цветан Крумов е диригент на хора, който също се представи на ниво е . Художник на костюмите е Ася Симеонова.

Росица Ранчева