Новогодишен концерт на тенора Йонас Кауфман в Москва

Искам да съм там! В Голямата зала на Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“, на 31 декември 2017 г., когато празничен концерт ще изнесе Йонас Кауфман (Jonas Kaufmann) http://www.jonaskaufmann.com – тенор, един от най-търсените и слушани оперни певци на 21 век. Неотдавна имахме възможност да го чуем в ролята на Дон Карлос, заедно със Соня Йончева, Елина Гаранча, Илдар Абдразаков и Людовик Тезие в операта „Дон Карлос“ – Верди, постановка на Парижката опера https://www.youtube.com/watch?v=fdUNQa_AZqw&t=143s. Гласът му – драматичен тенор е дълбок, нежен (кадифен, както го определят някои специалисти), отличава се с плавност и отлична вокална техника. Визията му е магнетична, увличаща, харизматична! Всичко, което изпълнява за нас, публиката, изглежда толкова леко и естествено! Британският вестник Гардиан (The Guardian) пише за него: „Съчетание от мощна немска експресия и италианско вокално изящество.“ Името му в афиша събира небивала публика и е гаранция за финансов успех за организаторите на всяко събитие, в което и да е място на света. А за меломаните е наслада за душата, вълна от емоции, дълбок трепет и продължителен сладък спомен! Програмата на тенора е плътно запълнена за пет години напред. Йонас Кауфман е роден на 10 юли 1969 в Мюнхен, Бавария, Германия. От осемгодишен учи пиано и пее в училищния хор. През 1994 г. завършва Мюнхенското висше училище за музика и театър в класа по оперно пеене. Още като студент участва в спектакли на Баварската държавна опера в Мюнхен. Носител е на куп световни награди, свързани с музика и вокал. За новогодишното си участие в Москва е подготвил специална програма, включваща знаменити арии от опери на Пучини, Верди, Масне, Бизе, а също и популярни италиански канцонети и песни – „Карузо“, „Воларе“, „Con Te Partiro“ и други. Знаем колко е взискателна (и разглезена!) руската и в частност московската оперна публика!

Московският концерт е в рамките на втория традиционен фестивал „Нова година в Консерваторията 2018“. Артистът ще пее под съпровода на Националния филхармоничен оркестър на Русия с художествен ръководител Владимир Спиваков.  Оркестърът ще дирижира също ярка фигура в съвременния музикален свят – очарователната италианка Сперанца Скапучи http://speranzascappucci.com/, в момента главен диригент на Кралската опера на Валония в Лиеж, Белгия (Сперанца Скапучи дирижира в София на 2 декември 2015 г. концерта от Новогодишния фестивал на Александрина Пендачанска с оркестъра на Държавна опера – Пловдив). Илдар Юсупович Бакеев, роден през 1954 г. (неговата агенция Ildar Bakeev Entertainment, основана през 2003 г.,  е една от най-големите в Русия, занимаваща се с организация на гастроли на чуждестранни артисти) – генерален директор на Фестивала „Нова година в Консерваторията 2018“ казва: „Да се осигури Кауфман за Нова година практически е невъзможна задача! Той е тенор номер едно, истинска суперзвезда, за която има опашка от чакащи за всички оперни сцени по света! Но ние, въпреки всичко, успяхме! Тази година посетителите на фестивала ще имат изключителната привилегия да слушат най-добрия от най-добрите!“. Фестивалът, който се организира за втора поредна година ще се състои от 31 декември 2017 г. до 4 януари 2018 г. в голямата зала на Московската консерватория (с повече от 1500 места) http://www.meloman.ru/hall/bolshoj-zal-konservatorii/. Цената на билетите за концерта е от 4500 до 16 хил. рубли или от 63 до 224 евро (1 рубла е равна на 0,014 евро). Средната номинална работна заплата в Москва е 90 714 рубли или 1270 евро. Цената на билета за еднодневно пътуване в московското метро е 210 рубли. Килограм хляб в Москва струва средно 27 рубли; литър мляко – 62 рубли; килограм месо – 392 рубли; едно яйце – 66 рубли.

Сигурна съм, че за любителите на музиката и естетиката удоволствието от концерта ще си струва всяка копейка! Остава ни надеждата, че все пак в  този живот ще имаме възможност да чуем брилянтния певец на живо и у нас! Кога…? И… дано!

В рамките на Фестивала ще има още два уникални концерта https://www.facebook.com/pg/conservatoryfest/posts/ – на 3 януари 2018 г. – Младежки оркестър „Сфорцандо“ към Фонда за развитие на изпълнителското изкуство на Република Татарстан, художествен ръководител Данияр Соколов и солисти с оперна програма от Моцарт и Дж. Меноти. На 4 януари 2018 г. – концерт на австралийско-китайския тенор Канг Ванг, солист на Метрополитен опера, финалист в знаменития международен конкурс на ВВС за оперни певци „Певец на света 2017“ в Кардиф.

Снежана Маринова по материали на пресслужбата на Ildar Bakeev Entertainment и на руски и европейски медии