„Зелда“ от Eлин Рахнев с представяне в Стара Загора

На 29 ноември (сряда) от 20:00ч. Бар В Jazz-a и Книжарница в Куфар канят на среща с Елин Рахнев и новия му сборник стихове „Зелда”.

След култовата „Канела“, Елин Рахнев се завръща със „Зелда“ –

смълчани,потопени в горест и горчилка стихове,

прошепнати от раним и неприспособим

към днешното поетичен глас.

„Зелда“ е книга за „вечната тъга по скотифицджералд“.

„Зелда“ е „есен през юли, гробище с лунапарк, залез в грамофонна плоча“.

„Зелда“ борави с нюансите на тихото в нас,

затрупва ни под непосилни „тонове есен“

и покачва рязко „децибелите на тъгата ни“.

Поезия за чупливите, за неспособните да се справят със света.

Не е лошо да помълчим в този шумен живот.

И да почетем поезия.

Заедно с Елин Рахнев, стихове ще четат :

Даниел Николов,

Станислав Станев – Станката

и приятели.

Специални музикални съучастници: Шекерова и Димитър Русев – Мутата

След култовата „Канела“, Елин Рахнев се завръща, за да изкрещи през шепот, че „поетите се раждат на сто и умират на една“, да възпее „вечната тъга по скоти фицджералд“. Думите в „Зелда“ винаги ще ни спомнят за обичните ни мъртви поети, за нюансите на тихото в нас, за онези непосилни „тонове есен“, които непрекъснато покачват „децибелите на тъгата ни“.

„Зелда“ е есенна книга. Топла и мека. Книга за чупливите и мълчаливците, за неспособните

Елин Рахнев е роден на 3 юли 1968 година в София, завършва Специална педагогика в Софийския университет и режисура при професор Крикор Азарян. Работил е като журналист, бил е издател и главен редактор на „Витамин Б“ – списание за литература и поезия. Драматург на различни театри, включително Народен театър „Иван Вазов“, където създава „Театър на последния етаж“. Основател и сценарист на телевизионни предавания за култура, с авторски рубрики в електронни и печатни медии.

Елин е автор на четири стихосбирки: „Съществувам“ (ИК „Участие“, Стара Загора, 1993), „Развяване на минзухара“ („Свободно поетическо общество“, 1995), „Октомври“ (ИК „Павлина Никифорова“, 1999) и „Канела“ (ИК „Факел“, 2008 / ICU 2016). Както и на пиесите „Боб“, „Флобер“, „Прозорецът на Йонеско“, „Кукувицата“, „Фенове“, „Маршрутка“, „Тест“, „Любов“ и „Свалячи“. Негови пиеси и стихотворения са публикувани на повече от 20 езика.

Едноименната приказна адаптация по пиесата му „Кукувицата“ е публикувана от ICU с красиви илюстрации на Андрей Кулев и Ася Кованова.

Елин Рахнев е носител на множество награди. През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев“, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“. След две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003), през 2011 г. печели и „Аскеер“ за текста на пиесата „Тест“.

Заповядайте след 20:00ч. В Jazz-a – ул. „Юрий Венелин” 7, Стара Загора