Книгата-антиутопия „Прагът“ представят в Къща музей „Гео Милев“

 Книгата е дебютна за автора и ще бъде официално представена в София на 24 ноември, петък, от 19:00 ч. в столичния клуб-галерия на фоторепортера „Бохема“ (в подлеза между Министерския съвет и Президенството, при т. нар. ларго) и на 29 ноември, сряда, от 18:30 ч. в  в къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

 Антиутопията „Прагът“ ни въвежда в реалност, в която се оказва, че след смъртта животът продължава по почти същия начин, а собствената съвест е единственият ни съдник. В този вечен живот емоциите продължават да бушуват с още по-голяма сила, лишени от ограниченията на тялото. Какво ли политическо устройство има светът отвъд Прага, дали там съществуват сили, които се стремят да го унищожат, и кои са наистина важните елементи в този живот след смъртта? На тези и на още цял куп още по-интересни въпроси си поставя за цел да отговори авторът на този изцяло житейски роман за смъртта.

Боян Тончев е роден през 1977 г. в София. Преминал е през праговете на Испанската гимназия в София и Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Вече пета година работи като телевизионен сценарист, а „Прагът“ (Scalino, 2017) е първият му роман.

Картината на корицата „Без почва под краката“ е на художника Венцислав Диков.

Какво очакваме от смъртта? Възмездие и спасение? Или поне просто край на земните мъки? Всеки от нас се надява смъртта да донесе облекчение. Боян Тончев безмилостно ни изтръгва тази надежда в антиутопията „Прагът“. Отвъд прага на смъртта не ни очакват нито покой, нито рай и ад. Просто всичко продължава, но този път вечно. Но дали вечността ни обрича, или ни дава спасение – това зависи от нас. Спасение за душите се таи единствено в самите тях. И покълва, когато някой ни подаде ръка. 

 Евелина Митева