Императрица Сиси – модна икона на всички времена

Австрийската императрица Елизабет Амалия Евгения Вителсбах известна като Сиси  е смятана за най-красивата жена в Европа в своето време: висока, стройна, с класически черти на лицето, със сияещи огромни очи и преливащи в злато разкошни кестеняви коси. Във Виена идват хора с надеждата да зърнат макар и само за миг легендарната хубавица. Франц Йосиф, който продължава да я обожава, й поръчва портрет след портрет. Нейните рисувани копия са навсякъде в покоите му – на статив до масата за хранене, по стените, шкафчетата и върху камината. На тях тя е ту с бална рокля и диамантени звезди в косите, ту в костюм за разходка, или пък с разпуснати коси, които стигат до коленете й.

С портретите обаче в един момент се приключва. За да остане в историята млада и красива, Сиси престава да се снима, след като навършва 30 години, а на 42 за последен път се съгласява да позира на художник.

Един от най-известните и портрети е дело на Франц Ксавер Винтерхалтер от 1865 г. На него Сиси е с прочутите си украшения за коса с формата на еделвайс. Еделвайсът е любимото цвете на запалената туристка, а още в началото на любовта с Франц Йозеф, той й подарява букетче от набрани от него еделвайси, с което пленява сърцето й.

Масажът  на тялото и душата в неговия днешен „модерен“ вид дължим именно на нея. Сиси е била висока 1.72 и е тежала 45 килограма. Школата за красота на Сиси е била пословична още за времето си. Императрицата е вярвала в диетата „Dinner Cancelling“, нещо подобно на диетата на Аткинсън: примерно меню – телешка супа, много прясно мляко, плодове и зеленчуци. За десерт обожавала и не се отказвала от бедното на калории сорбе с виолетки. Обичала да ходи, въпреки че тогава се носели дълги доземи рокли. Обожавала да язди. Личната й козметика се приготвяла в аптеки. Авторът им е незнаен. Но лицето на Сиси е било изящно и гладко като карарски мрамор.Удивително, но факт – Сиси е имала в своя будоар собствено фитнес студио. По един час тя тренирала гръбначната мускулатура и наблягала на коремните преси.

Сиси била обсебена от манията по собствената си красота. Специална фризьорка сресвала косите й всекидневно по няколко часа като всеки паднал косъм се събирал в сребърен съд и бил показван на императрицата. Ако космите били повече, Сиси изливала неудържим гняв върху фризьорката си. Поддържането на фигурата с цената на изморителни диети било другото, което непрестанно измъчвало Елизабет. Тя винаги държала килограмите си под 50кг. Красивото, необичайното и скандалното привличат творците като магнит. А австрийската императрица притежава и трите качества в изобилие. Десетки портрети, десетки книги, филми с известни актриси, сред които Роми Шнайдер и Ава Гарднър, пиеси, песни, дори два балета – равносметката варира от романтични полуистини до сухи библиографски факти.

МАСКА С ЯГОДИ “СИСИ”

В нейните градини растели уханни и сочни ягоди от всякакви сортове. Сиси обожавала сорта Бяла ягода и вкусната Зенга Зенгана. Беряла, слагала в специална кошничка и върху нежното си лице.

3 ягоди се пасират, прибавят се 1 лъжица сметана, капки зехтин и лимон. Маската се поставя върху хубаво измито лице до пълното 0 попиване. Измива се с хладка вода.

Елизабет Баварска умира на 60 години в Женева, убита от италиански арахист. Животът й е загадка, а историята й достойна за пресъздаване във филми и книги. Тя безсъмнено остава в историческата памет като икона на 20-ти век и често е сравнявана с Принцеса Даяна, тъй като и двете били свободни по душа, не обичали дворцовия етикет и имат трагичен край. Най-известният филм за живота на императрицата е трилогията „Сиси“, където в ролята на красивата принцеса се превъплъщава актрисата Роми Шнайдер.

Долап.бг