С уникална премиера мюзикълът „Сиси – душата на империатрицата“ открива Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2017

 

„На 27 ноември 2017 г. с премиерен спектакъл за България на мюзикъла „Сиси-душата на императрицата“, Държавна опера Стара Загора ще открие 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Това съобщи днес на брифинг директорът на трупата и режисьор на постановката Огнян Драганов. – С композитора Роланд Баумгартнер се познавам лично. По проекта работим близо две години. Музиката е много мелодична, а някои от ариите ще станат хитове. Премиерният спектакъл ще дирижира босненският диригент Андрия Павлич, който е автор на аранжимента на музиката. Работя с млад и силно ентусиазиран екип. Актьорите, освен гласово сме селектирали да имат и максимална прилика с действителните исторически личности, чиято съдба е вдъхновила десетки писатели, музиканти, артисти и пр. хора на изкуството“.

Сценографията и костюмите са дело на модния и интериорен дизайнер и художник Гендони.

Хореографията е на Йоана Влагули (Гърция). Ролята на Сиси е поверена на красивото сопрано  Емилия Иванова. Франц Йозеф е Валери Турманов. Граф Андраши е Александър Баранов. Участват още солистите Емилия Джурова, Нели Нечева, Теодор Петков и др., хор, балет и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

Елизабет Амалия Евгения фон Вителсбах, императрица на Австрия, кралица на Унгария и на още девет държави, маркиза, графиня, велика княгиня, херцогиня, ерцхерцогиня и велика херцогиня на общо 14 области. Всички тези имена и титли тегнат върху непосилно слабите рамене на една свръхчувствителна жена, почти момиче, наричана от най-близките си просто Сиси и останала с това име в историята и в сърцата на своя народ.
На 24 април 1854 г. 23-годишният австрийски император Франц-Йозеф завежда пред олтара своята 16-годишна избраница и двамата се вричат във вечна вярност пред 70 епископи и прелати. Младият, впечатляващо красив монарх е влюбен до ушите в своята Сиси. Крехката, безгрижна девойка, едва излязла от детството, чиято красота тепърва ще разцъфва, също прелива от любов към своя Франци. Приказна сватба и очаквания за още по-приказен живот.
Но не и в света на двореца „Хофбург“, където попада малката императрица и където я очакват омразата и интригите на придворните, нетърпящата противоречие, властна свекърва, студът в огромните зали и коридори, един свят, където всичко е вековен протокол и етикет и където няма място за чувства, топлина, простичко човешко щастие, един свят не за Сиси.
Европа я чества като най-красивата жена на континента.  Народът й я боготвори.  Художници се надпреварват да я рисуват, а моделиери да я обличат, велики мъже на епохата са в краката й, но какво от това, щом не може да вижда свободно дори децата си, щом съпругът й не желае да вникне в душата й, щом я следят дори в спалнята й. Неспособна да се пребори за нормално човешко съществуване, императрицата тръгва на път, за да избяга от принудата и от контрола и да дири щастието в един по-друг живот. И за да остане и до днес – въпреки многобройните документи и дневници – една от най-загадъчните фигури в историята на Европа.

Като във всеки мюзикъл действието се води от разказвач. В случая, това е Душата на Сиси, която присъства през целия спектакъл. Началото започва със убийството на Сиси от един анархист. Следващите 10 картини са хронологична ретроспекция на живота й- пищна сватба, животът й в двореца, в Унгария, батална сцена, любовно писмо на Франц Йозеф… разкош, песни, танци и сълзи, смели режисьорски решения, динамична смяна на картините… Един далечен свят с много върхове и падове, с много несбъднати мечти и копнежи, които вълнуват всяко човешко същество.

Музиката се изпълнява на немски език (има преводни титри), а диалозите са на български.

Според Йоана Влагули в спектакъла всички на сцената – хор, балет и солисти танцуват –  унгарски, гръцки, английски, неокласически и други танци.

По време на пресконференцията Гендони уточни, че мюзикълът е „разположен“ в 10 картини, 6 от които в първо действие се реализират нон стоп. Големите сценични възможности се използват максимално. Публиката ще се наслади на над 200 костюма – истинско произведение на изкуството, 7 от които за на Сиси.  Сценичната визия е едновременно в „епохата на Сиси“ – 19 век и съвременността. Мебелировката е оригинална, както и аксесоарите.

13 звезди с камъни „Сваровски“ украсяват косите и короната на Сиси
Бижута дарява известна австрийска бижутерийна компания

Украшения с камъни „Сваровски“, бижута и аксесоари, дарени от известната австрийска компания „Оливър Уебър“ подсилват визуалната картина. На премиерата ще присъства представителят за България на престижната марка.

На брифинга присъстваха и солистите, които изразиха възторга си като част от екипа, който подготвя музикалното събитие на годината.

Постановката се осъществява със съдействието на Министерство на културата на Република България, под патронажа на Н.Пр.Маг. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България, в сътрудничество с Музикално-продуцентска къща Холендер – Калкис – Виена.

Премиерният спектакъл ще бъде заснет от Българска национална телевизия и Виенската телевизия.

„След една голяма предварителна инвестиция на усилия, Фестивалът на оперното и балетното изкуство стартира с националната премиера на „Сиси- душата на императрицата“ и с безспорното усилие на целия състав на Старозагорската опера, ръководен от директора Огнян Драганов, който е и режисьор на постановката, каза ресорният зам.кмет на Общината Иванка Сотирова. – Радващо е, че за поредна година Община Стара Загора успява да бъде основния двигател и спомоществовател на ФОБИ, който се финансира със сумата от 100000 лв., за гостуващите състави. Да си пожелаем успешен старт на фестивала и на новия спектакъл на операта“.

„ФОБИ устоява с гордост и чест на предизвикателствата, за да го има и днес, за да го има и занапред – се казва в посланието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. – Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора ще продължават да работят в синхрон, за да е озарен нашият град от магията на оперното, театралното и балетното изкуство.

Тазгодишното издание на един от най-престижните професионални форуми се отличава с чуждестранното участие, с интересни постановки, с новаторски решения. Стара Загора отново ще посрещне и Балканската оперна мрежа с участници от много близки до нашия дух и духовност страни.

Пожелавам на всички ценители на музикално-танцовото изкуство да споделят вдъхновение и емоции от 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, както и от гостоприемството на хилядолетна Стара Загора! На добър час!“ – пожелава Живко Тодоров.

Росица Ранчева