Негово високо преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан пред dolap.bg: Важен е най-вече духовният пост!“

След Коледни заговезни от 15 ноември до 24 декември включително са  Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден (бел. на dolap.bg).

Ваше Високопреосвещенство, какво е значението на  поста и през кои периоди трябва да постим ?                                              

Светата църква е определила в различни периоди на годината време за пост. Всяка седмица в сряда и петък, християните постят, за да си припомняме предаването и разпятието на Иисуса Христа. Многодневните   пости са четири. Всеки от тях подготвя вярващите към големите празници  на Православието. Най-продължителният от  тях е Великият пост, който е преди Христово  Възкресение, Петровият пост е преди празника на св. ап. Петър и Павел, Богородичният пост завършва с празника Успение Богородично, а Рождественският пост подготвя вярващите към празника Рождество Христово. Значението на поста е, че той подпомага борбата със собствените ни страсти и греховни привички. Чрез него ние се учим не само да обуздаваме тялото си, но и да насочим погледа на сърцето си в духовна перспектива. Важен е най–вече духовният пост. Това, че приемаме определен вид храна е началото. То,  ако не продължи с духовните измерение на поста, не ни ползва особено. Постът  е време, дадено ни, за да се вгледаме в себе си. Да видим, срещнем и преборим порочните си мисли, желания и действия. Това е време за очистване на сърцата ни. Трябва да молим, Бог да ни покаже , да ни отвори очите на душата , за да видим немощите си. Да си припомним думите на Екзюпери, че най–същественото е невидимо за очите, то се вижда със сърцето. Ако сме честни пред себе си ще открием немалко  свои немощи, с които трябва да  се преборим.

Какво  е необходимо, за да бъде полезен постът и постният период за съвременния човек?

След като се научим да се вглеждаме в себе си,  да намерим сили да отидем на изповед. Много хора се смущават и не я правят. Други се извиняват с незнание на правилата на подготовката за изповед и причастие. Съществено е да се знае, че изповедта и причестяването с Тялото и Кръвта Христови са най-важните неща, заради които престъпваме   прага   на храма. Сам Господ Иисус Христос започва Своята проповед с думите: „Покайте се,   защото се приближи Царството Небесно“.  Спасителят добавя ,  че вечен живот ще имат само  онези,   които ядат Неговата плът  и пият Неговата кръв под формата на хляб и вино. Тава е Тайнството Причастие или причестяване, както народът ни казва. Богослужението, на което се извършва това Тайнство, се нарича Божествена света литургия.

Много  хора влизат в храмовете само по празници, когато  боледуват и  имат лични проблеми. Как да се променим?

Църквата винаги духовно укрепява. Но не всички търсят нейната подкрепа. Нужна е духовна просвета, култура и духовен живот. Евангелските заповеди са непроменими, вечни са. Вечна е и  човешката душа, а процесът на духовно израстване е труден  и  продължава през целия живот. Това невинаги се харесва на съвременния човек, но друг път няма. Всичко зависи от самите нас. Ако ние искаме постоянно да общуваме с Бога, то Божието милосърдие непременно ще ни дава духовни утехи и радост. Те пък от своя страна, ни подкрепят за следващите стъпки в земния  ни и духовен делник.

На Рождество Христово, често сънародниците ни  съблюдават видимите обичаи, броят ястията на трапезата и т.н. Как да видим духовната страна на празника?

Във всяко свое действие трябва да проявяваме разум и мярка. Празникът носи своята радост и тя е най –вече духовна. В своето послание до ефесяни, св. апостол Павел казва, че Божият Син приема плът, за да разруши преградата и унищожи враждата, породена от съгрешаването на нашите прародители. Иисус Христос идва на земята, за да даде на човеците духовни ценности, да озари сърцата им, да освети безсмъртните им души.

Рождество Христово е духовен празник, който озарява целия християнски свят .Той е празник на Божията любов към човека. Това е същността на предстоящата Рождественска нощ  и в нея трябва да преоткриваме благодатния мир, които храни човешката душа с небесна храна, да простим, за да бъдем опростени, да направим нова крачка в преоткриване на добротата на хората край нас. По този начин ще почувстваме истинската благодат на празника.

Интервюто взе иконом Йордан Карагеоргиев