Двама митрополити отслужиха водосвет в Детска градина „Загоре“

В навечерието на големия християнски празник „Въведение Богородично“ Старозагорският митрополит Киприан и Западно-европейският митрополит Антоний отслужиха водосвет за здраве в Детска градина No11 „Загоре“ Стара Загора. Това се случи по покана на директора  Теодора Костова и по повод успешно приключване на екопроект, с който напълно е реновиран дворът на детското заведение.

На крака и с внимание децата изслушаха Божиите слова.

„ В навечерието на този прекрасен празник „Въведение Богородично“, Деня на християнското семейство и християнската младеж, искаме да ви поднесем нашата духовна  обич, благословение и радост, че ни поканихте да отслужим водосвет за здраве на дечицата и на нашата българска православна младеж, каза дядо Киприан. – Поднасяме ви и иконата на Майката Божия, която да ви закриля и съпътства. Да ви дарува с много здраве и духовни  сили,  да възпитавате децата в нашата православна вяра. И винаги да си припомняме завета, който ни даде Господ Иисус Христос: “Да оставим децата да отидат при Него, защото тяхно е царството небесно! Бъдете благословени за много и благодатни години!“

Теодора Костова благодари на двамата височайши гости и спътниците им:“ Надявам се с Вашата помощ и благослов да продължим с още по-големи успехи!“, каза г-жа Костова.

Децата изпълниха тематична концертна програма, която завърши с произнасяне от тях  на Господнята молитва „Отче наш…“

Пълното обновяване на двора на детската градина е в резултат на защитен екопроект  „Обичам природата и аз участвам“ към ПУДОС на стойност 5000 лв.  Децата се радват вече на две езерца – едното с рибки, а другото – терариум с червенобузи костенурки, които са подарък от директора на Зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов.  В средата на двора е красива дървена къщичка. Малчуганите имат вече и зайчарник с декоративни зайчета. И те са подарък от Зоомагазин.  В западната част на двора е разположена био-зеленчукова градина с най-различни зеленчуци – чушки, домати, фасул, зеле и праз, репички, марулки и др. Там има и леха с „Билките на баба“. Част от билките вече са превърнати в чай , с който децата закусват. Малчуганите се грижат и за животинките в двора. Така се постига екологично възпитание, работа в екип, грижовност, отговорност и др. Градината поддържа постоянна връзка със „Зелени балкани“ и много често гостуват при пернатите животни.

Другият акцент в работата  е физическото възпитание. Специално внимание се отделя на часовете по български език и математика. Децата трябва да се научат на правилен български език.

Градината е спечелила проект по информационни технологии. Предстоящо е закупуването за всяка група лап-топ и мултимедия, но нямат бяла дъска, която е необходима за учебните часове.

Детската градина е изградена към АПК „Загоре“ през 1961 г. В момента има 4 групи. Общо децата са 90, а госпожите, които се грижат за тях са общо 17 , 8 от които са учителите. Децата  освен от АПК-то и квартал „Кольо Ганчев“  са и от близките села. Според г-жа Костова има доста деца от социално слаби семейства. Родителите им нямат финансови възможности, за да ги облекат, обуят и нахранят, както останалите. Според директорката на този етап би зарадвало малчуганите да имат екологично чисти дървени  играчки. Във всички групички има по 4-5 деца, които се нуждаят от топли дрешки, ботушки, обувки.

Теодора Костова е директор на ДГ No11 „Загоре“ след спечелен конкурс от 5 януари 2017 г.

Росица Ранчева