В Стара Загора – разказ за Корея, за корейската култура, изкуство и храна

По създадена вече добра традиция Посолството на Република Корея организира събития в Стара Загора, които представят различни страни от историята, културата, образование и въобще живота в страната. Така ще бъде и на 24 ноември 2017 г. (петък) от 17:00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. Идеята е на доц. Ким Со Йънг от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Институт „Седжонг“, Посолството на Република Корея, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Клуба на приятелите на Корея от Тракийския университет в Стара Загора. А както винаги най-активна в подготовката и провеждането е Жени Гундашева, преподавател в Тракийския университет. Каква е предварителната програма за 24 ноември?

Заглавието е „По стъпките на Корея”, началото 17:00 часа в залата на библиотеката (както написахме по-горе). До 17:15 ч. – встъпителни думи от доц. Йънг; до 17:20 ч. – корейска песен и танц от Рая и Крис. Следващите 20 минути са отделени за изпълнение на живо на Ансъмбъл по самулнори „Со Йънг“. Самулнори представлява корейски перкусионен музикален жанр, произлизащ от думите 사물 (“самул” – четири предмета) и 놀이 (“нори” – игра). Въпросните четири ударни инструмента са куенгуари (малък гонг), чинг (голям гонг), чангу (барабан във формата на пясъчен часовник) и пук (овален барабан).Самуллори произлиза от пунгмулнори – фолклорен жанр, включващ в себе си музика, акробатика, танци и ритуали за добра реколта, изпълнявани на открито в корейските села открай време. За разлика от пунгмулнори обаче, самулнори се развива като сценичен жанр през 20 в., като днес е популярен в много страни по света Тъй като самулнори отразява много черти на традиционния корейски живот, в него се усеща влиянието на шаманизма, будизма, идеята за балансираност и хармония ин-ян. Всеки от инструментите въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: чангу – дъжд; куенгуари – гръмотевица; чинг – вятър; пук – облаци. Според идеята ин-ян пук и чангу отразяват звука на земята, а чинг и куенгуари – звука на небесата. От 80-те години на 20 в. с жанра се експериментира, като се добавят западни елементи с цел да се постигне фюжън звучене.

От 17:40 до 18:00 часа организаторите предлагат дегустация на корейска храна. А след това (с нови сили) викторина с въпроси за корейската култура (с награди, разбира се). След приключване на викторината, в 18:15 ч. ще бъде прожектиран игралният филм – исторически екшън „Детектив К: Тайната на добродетелната вдовица“, създаден през 2011 г., 120 мин., със субтитри на български език. Режисьор: Ким Сук-йон. Актьори: Ким Мюнг-Мин, Хан Джи-мин, О Дал-су, И Джа-йон, Ким Та-хюн, Чой Мо-сун, И Сол-гу, Нам Сунг-джин и други. Действието във филма се развива през 1793 година. 17 години след идването на крал Чон-джу на власт става серия от мистериозни убийства, докато кралят се бори да установи властта си срещу арогантна консервативна фракция. Парите от данъците, основата на икономиката, започват да изчезват, заради корупция в невиждани размери. За да намери виновника,  който е в основата на заговора, кралят заповядва на най-близкия си съюзник да разследва случая. Да намери истината и възстанови правдата и справедливостта. Това прави детектив К първия детектив в Чосон.

Запознаването с Корея е интересно, емоционално и приятно преживяване! Ако искате да продължите четенето може да го направите с помощта на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. Във фонда на библиотеката се съхраняват над 20 заглавия, разказващи за различни страни от живота на Кория. Сред тях на автори като Александър Федотов („История на Корея” и „Корея: Корейско странознание”) – преподавател в Софийския университет; Аврам Агов (”Страната на утринната свежест” и „Самсунг или пътят на трите звезди: Възходът на Самсунг електроникс и южнокорейската икономика”)  – специалист по история на Азия и преподавател в университета във Ванкувър, шест години учил и работил в Корея. Библиотеката получава и като дарение от Посолството на Република Кория списанието „Koreana: корейска култура и изкуство” на английски и руски език.

Снежана Маринова