Славейковци представиха концерт-спектакъл „Пътят на светлината“

Кулминационният момент в програмата за отбелязване на 60 години Второ основно училище  „Петко Рачов Славейков“ и 190 години от рождението на патрона му бе концертът-спектакъл „Пътят на светлината“  на 16 ноември в Операта. В професионално подготвената програма участваха много възпитаници на школото и много гости. Цветя изпратиха всички важни хора в града. Гостите, които препълниха залата на Операта, получиха и юбилейната книга „Като Второ няма второ“ и специалното издание – бр. 3 – на училищния вестник „Искрици“.

Сухата фактология дотук не може да изрази духа и заряда на този вълнуващ концерт-спектакъл. Няма как да се помести в журналистическа дописка „от мястото на събитието“. Едно от най-големите достойнства на концерта бе, че е подготвен професионално и от професионалисти – като дължина и съдържание. Сценарият е на директора на Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов, който беше и водещ. Изключителна хореографска работа на примабалерината от трупата на Операта Кремена Костова, която постави с над 50 деца от Второ основно училище 3 прекрасни танца – „Танц на мрака“ , „Борбата на светлината с мрака“ и „Нека бъде светлина“.  Още в самото начало на концерта от двете страни на местата в залата заприиждаха малките възпитаници на школото със светлинки в ръцете и бели одежди. Каква прекрасна картина, когато пристъпваха  в залата и когато изпълниха сцената в този първи танц! А когато после играха „силите на мрака“ човек се чудеше – откъде толкова пластични малки танцьори, така изразителни, толкова отдадени! А за третия танц! Детенце с хармоника, детенце с книга в ръка, малък мъж поднася роза на своята малка дама! Толкова възпитателно, така мило!

Вече втори път в концерт на Второ основно училище ще изявява Военният духов оркестър на Втора механизирана бригада с диригент кап.Цветомир Василев. Този път в изпълнението участваха и младите солисти от школото Вяра Иванова, Илиян Косев, Теодор Кръстев и Мартин Гешев, заедно с Вокалната формация „Славейчета“.

Много бяха гостите-изпълнители в концерта – балеринките от школа за класически танци при Читалище „Родина“, от школите „Па де Кре“ и от ДЮСОБ “Маргаритки“, танцьори от Клуб по спортни танци „Загора Данс“, от Клуб The Scary Shadowzzz и от Танцова формация „Тракийче“ при НЧ “Георги Бакалов“, а също и невероятната Ася Иванова от спортен клуб „Импала“ в съчетание с лента…

Когато в началото на статията уточних, че концертът бе професионално направен, едно от нещата, които отличава професионализма е, че има замисъл и поанта. Поантата е върхът на концерта, черешката на тортата, чашата шампанско, наздравицата… В случая за мен лично бе театралната пиеска „Пеперудена магия“ на учениците от 4 „б“ клас с ръководител Мара Цонева. В изпълнението на гъсеницата, която става красива пеперуда бе Рая Гънчева – едно дете, което показа такъв артистичен заряд, поведение, вживяване и цялостно присъствие, че със сигурност, ако бяха я видели софийски продуценти, щеше да има договори за участия във филми и пиеси за 3 години напред. Чудесна Рая!

А понеже мястото ми в залата пак беше на балкона, в ложите, и близо до сцената, та да ви кажа – невидимата актриса в пиесата бе самата преподавателка на децата Мара Цонева, която повтаряше, скрита зад кулисите, всички им жестове и мимики, бе гъсеница, калинка, пеперуда, бръмбар… Преобличаше, правеше набързо прическите, вживяваше се, ликуваше… Съжалявам, че зрителите в залата изпуснаха това отделно самостоятелно шоу и съм безкрайно радостна, че гледах една емоционална и отдадена българска учителка, която напълни сърцето ми с радост!

От същото школо познавам още две такива, а със сигурност поне 20 са от тази емоционална кръвна група. Те са авторите на магията Второ основно училище. И в която в последните му години Главен магьосник е Милена Желязкова, директор на школото.  В нейните красиви думи в края на концерт „любов“ и „благодаря“ се повтаряха най-често. Любов към това, което правиш и го правиш по най-добрия начин. И благодарност – за подкрепата, която хората ти оказват.

Да, но защото можеш! Народът го е казал „Помогни си сам, за да ти помогна“.  В наши времена звучи така „Покажи, че можеш – за да ти помогна“.

Всички от Второ основно училище показаха през тази юбилейна година, че много могат.  Юбилеят не е, за да направиш един голям концерт и просто така „да минава“. Юбилеят е, за се представиш по най-добрия начин пред възможно най-много хора. Всички да говорят за теб. Да говорят дълго и с уважение. Да приобщиш към себе си много нови приятели. Да покажеш важността си пред целия град.

Целогодишната програма със събития на Второ основно училище през тази година направи точно това. И ще остане незабравима за много хора.

Уляна Кьосева

Снимки ДУКС Фото