За 11-и пореден път Празник на райската ябълка в село Хрищени

Празник на райската ябълка ще се проведе на 18 ноември в старозагорското село Хрищени. Повече от 140 стопани отглеждат дървото, което е станало символ на селото. Веднага след официалното откриване на празника в 11:00 часа на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище – Райската ябълка, заедно със знамената на България и на Европейския съюз. Две изложби ще бъдат подредени в празничния за Хрищени ден. На открито ще бъдат изложени ръчно изработени от ученици и деца от детската градина композиции, аранжирани с райски ябълки, плодове и зеленчуци, които се отглеждат в селото. В Пенсионерския клуб ще има изложба „Произведено в Хрищени“ със сладка и ракии от райска ябълка и от други плодове, с изделия на производители от фирми в селото – лютеница, ядки и други, с художествени изделия от дърво, с плетени ръчно терлици и покривки и много други. Ще има конкурс за най-едър плод и зеленчук, най-пивка ракия от райска ябълка. На откритата сцена пред читалището ще има богата програма с песни, танци и веселби със състави от Стара Загора, Яворово, Гълъбово, Димитровград, Раднево.

„За да сте здрави и засмени – яжте райски ябълки от Хрищени!“ е веселият девиз на селото, който и тази година, за 11-и пореден път ще събере малки и големи.

Райският плод расте в повече от 140 къщи в с. Хрищени. В Хрищени живеят около 2000 души. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

Гърците напълно заслужено са  нарекли райската ябълка „diospyros”, което в превод означава „божествен плод”. Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18 век, като първото му гостуване в България датира от 1935г. Само 70 калории в една райска ябълка! Райската ябълка е сред най-нискокалоричните плодове, въпреки че в добре узряло състояние тя е много сладка. Една средно голяма райска ябълка съдържа около 15 грама въглехидрати, почти половината от които са във вид на диетични фибри. Така един плод набавя едва около 70 калории и предлага уникална възможност за допълване на всеки тип здравословно хранене.  Една райска ябълка може да ни осигури около 50% от дневните нужди от витамин A. Веднага след него по съдържание се нарежда витамин C, като с един плод може да си набавим около 20% от препоръчителния му дневен прием. Витамините от група B-комплекс също са добре представени в състава на райските ябълки. Така редовната консумация на този плод може да ни подсигури най-важните витамини, които организмът ни не може да синтезира сам. Райската ябълка е и богат източник на микроелементи с незаменима роля при протичането на редица жизнени процеси. Това са манган, мед, фосфор, калций, желязо.

Заповядайте на празника в Хрищени, голяма веселба е!

Уляна Кьосева