Веска Славчева прави прощално парти с театрален спектакъл по повод своето пенсиониране

Тази вечер от 19:30 ч. Старозагорският куклен театър ще представи спектакъла си за възрастни „Живота бяс“ по произведения на Феодор Михайлович Достоевски. Зам.-директорът на институцията Таня Калчева съобщи на dolap.bg за извънредно хубаво събитие: Учителката по математика Веска Славчева е закупила 80 билета за всички свои колеги от ППМГ „Гео Милев“. Поводът е, че през месец август тази година, се е пенсионирала. Вместо обичайната почерпка, която се прави при изпращане в пенсия в учителската стая, тя е решила да разчупи традицията и да поднесе  духовна наслада на хората, с които е прекарала последните четири години.

Днес директорът на гимназията Николина Куличева уточни за медията ни: “Госпожа Славчева по свое желание и свои съображения подаде документи за предсрочно пенсиониране. През последните четири години за нас беше удоволствие да работим с такъв ерудиран и сърцат колега, който с любов работеше с децата, за което й благодарим. Тя ни изненада приятно с решението си да направи прощалното си парти в театъра“!

Госпожо Славчева, защо решихте „да почерпите“ бившите си вече колеги с театрално представление?

От много години със съпруга ми сме почитатели на театралното изкуство и особено на продукцията за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора. Постановките са уникални и ние им се възхищаваме. Мислих как да се сбогувам с колегите и реших да почерпя по-скоро душата, а не стомахчето.

Разкажете за трудовата си биография, на която вече сте сложили точка. Така се случи, че реших да се пенсионирам с ранното пенсиониране. Т.е. съхранявайки себе си за семейството, не изчаках срока за законното пенсиониране.

26 години бях учител по математика във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ и последните четири в Математическата гимназия. За мен учителската професия е всичко. Ако кажа призвание, ще прозвучи клиширано. За мене беше удоволствие да я работя.

През изминалите два- три месеца с какво се занимавате?

Имам време да се радвам на дъщеря ми и внуците ми. Освен това, започнах да правя бижута от дърво и вече самостоятелно сериозно изучавам италиански език.

Защо италиански?

Звучи ми много мило. Плюс това, това е езикът, на който са написани редица от моите любими оперни заглавия и не на последно място словоредът е прав и лесен, а не като английският…

Според Вас, освен на математика, на какво научихте възпитаниците си?

Да бъдат добри хора. Да бъдат честни и справедливи. Предизвиквах ги да ми казват истината, дори когато грешката беше у мене. Това означаваше, че в момента са по-внимателни повече от мен. Надявам се да съм ги научила и на целеполагане – да са на ясно какво искат и какво се стремят да постигнат.

Колко са Вашите възпитаници през годините?

Във Второ основно съм изкарала 9 випуска средно по 100 ученика. В ПМГ „Гео Милев“ един пълен випуск и половина, преди това съм била учител в гимназията в Раднево, където също завърших един пълен випуск – от 4-ти до 11-ти клас , т.е. доста над 1000.

Госпожо Славчева, закупили сте 80 билета за спектакъла „Живота бяс“. Мисля, че учителите в Математическа гимназия са доста по-малко?

Поканих целия персонал на Математическа гимназия, което означава не само учители, а и непедагогическия персонал, както и колеги, които по мое време в гимназията се пенсионираха и на които много държа. Ще гледаме спектакъла и ще се почерпим след това на скромен коктейл.

Вашите пожелания ?            

Да сме здрави, искрени, добри и повече усмихнати! 

Росица Ранчева