С дела и снимки Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ украси Стара Загора

На 14 ноември 2017 г. в кестеновата алея на парк „Пети октомври“ тържествено беше открита фото изложба „Училището днес“, посветена на 60-годишнината на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ и 190 години от рождението на неговия патрон. Върху 36 табла, елегантно и изискано са аранжирани цветни снимки от днешния живот в школото, разположени в няколко раздела: формации на художествената самодейност, спортните постижения, новите педагогически практики, проекти и програми, церемониите по посрещането на новите ученици и изпращането на „абитуриентите“, постиженията на „златните“ възпитаници на Второ. Заслужено място е отредено на напълно обновената сграда и  създадените перфектни условия за провеждане на образователния процес и извънкласните дейности. Изложбата показва директорите за изминалите 60 години, посочва получените награди – индивидуални и колективни, проведените десетки инициативи, посветени на двете кръгли годишнини. Старозагорци ще научат и за училищния вестник „Искрици“, и за издадената книга „Като Второ, няма второ“, за благотворителните базари и пр. и пр.

„Чрез езика на фотосите ние – ръководство и педагогически състав искаме да покажем на обществеността на Стара Загора живота на училището, вълненията на учители и ученици, които се трудят за просперитета му, каза при откриване на експозицията директорът Милена Желязкова.- Нашето училище се е утвърдило през годините като емблематично за Стара Загора с успехите на своите възпитаници, с възрожденския си дух, с традициите и богатата си история. С постигнатите успехи Второ основно се нарежда на второ място по успех в Националното външно оценяване на своите седмокласници в региона и на 46 място в България от 1778 училища“.

Г-жа Желязкова обясни, че в съвременния си облик училището е модернизирано и отговаря на европейските стандарти за обучение и възпитание на децата. За последните 8 години училищната сграда е напълно обновена, осъвременена и модернизирана.  Създадена е актова зала и два кабинета по компютърно обучение. Училищният интериор е обновен. Радват  успехите на „златните“ ученици, които са на призови места в национални и международни олимпиади, конкурси и състезания.

Директорката благодари на Училищното настоятелство, на Обществения съвет и на родителите, които са неотлъчно до ръководството на училището и го подкрепят.

„Нека всички заедно да продължим да пишем историята на Второ основно училище „П. Р. Славейков“. Нека бъдем достойни наследници на нашия патрон и продължители на възрожденските традиции“, каза в заключение Милена Желязкова.

Пенка Чавдарова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора поздрави присъстващите с поредната  красива проява, посветена на двете забележителни годишнини.

Под надслов „Пътят към светлината“ на 16 ноември 2017 г. в Държавна опера – Стара Загора от 18:00 ч. ще се проведе тържествен концерт, посветен на двата юбилея. В него ще участват  възпитаници на училището от всички възрасти.

Росица Ранчева