Почитаме Свети апостол Филип

 

На 14 ноември се чества Свети апостол Филип. Той е един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя.

Роден е във Витсаида, откъдето били и двамата апостоли Петър и Андрей. След разпъването на Христос, той проповядвал Божието слово в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия и извършвал чудеса. Едно от тях е възкресяването на мъртвец от Иерапол. Името на апостола се споменава в евангелския разказ за насищане на пет хиляди души с пет хляба и две риби.

Отначало проповядвал Евангелието в Самария, където чрез Господа извършил много чудеса. Благодарение на неговото учение множество хора забравили своите идоли и се обърнали към Бога. Апостол Филип обиколил много области в Мала Азия, разпространявал словото Божие , като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавала го сестра му Мариамна. Към тях се присъединил  и Св. Апостол Вартоломей.

В град Йеропол в едно капище местните жители се прекланяли на змия ехидна, мислейки я за някакво божество. Апостолите, заедно с Филип разобличили лъжата, погубили съществото и разрушили езическия храм. След това много от неверниците повярвали в Бога. Един от тях е Стахий, който 40 години бил сляп. Светите апостоли му възвърнали зрението. Той приел св. Кръщение и приютил божиите проповедници да живеят в неговата къща. Всички, които желаели да чуят спасителното учение се събирали там. Щом разбрал за това, разярен началникът, заповядал веднага да хванат последователи на Христа. Уловили Филип, Вартоломей и Мириамна и ги затворили в тъмница. Най-накрая осъдил апостолите на кръстна смърт. Така Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни.

Имен ден празнуват Филип, Фильо, Филка  и др. Името означава обичащ конете.

Dolap.bg