Божидара Петрова е първият шампион на Шампионата по презентиране

Студентката Божидара Петрова е първият шампион на първия Шампионат по презентиране, организиран от Международния младежки център Стара Загора. Това стана ясно на церемонията по отчитане на резултатите и обявяване на първенците, която се състоя на 11 ноември 2017 г. Събитието беше посетено, както от 20-те претенденти за званието, така и от многобройни техни приятели, съученици и състуденти, родители и учители, общественици. Празникът уважиха и народният представител от ПП ГЕРБ Радостин Танев и  секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

„Днес няма победители и победени. Всички вие, които сте участвали  в „Шампионата по презентиране“, сте научили много. Показването и изразяването на идеите е много важно. Тези умения ще ви помагат винаги – и сега пред преподавателите, и един ден пред работодатели. Учете се, развивайте своите умения и ще сте успешни“, каза в приветственото си слово Делян Иванов.

По неочакван, но много интригуващ начин, започна т.н. „делова част“. 12-годишната Райна  изнесе завладяващ  нагледен урок по презентиране на тема „Формулата на успеха“. Като вещ оратор, чаровницата обясни седемте стъпала и вероятните препятствия пред тях за постигане на поставената цел

Шампионатът се състоя от 7 до 28 октомври 2017 г . Повечето от претендентите за шампиони са ученици от различни старозагорски училища, студенти в Тракийски университет и няколко млади специалисти. Избраните от тях теми са толкова различни, колкото са и участниците в организираното първото по рода си в страната събитие с такъв характер. Ръководител на проекта е младежкият работник Здравко Тенев.

Критериите, по които бяха  оценявани презентаторите  от интердисциплинарно жури са актуалност и важност на избраната тема; презентационни и ораторски умения на кандидата; грамотност и запознатост на участника по избраната тема; използвани източници на информация за разработка на темата; спазване на определеното до 30 минути време за представяне; оценка на журито за общото представяне на кандидата. Оценката е  до 10 точки по всеки от критериите.

„Младежко управление“ беше темата на Петя Петрова. Мирослав Господинчев  говори за „Грешката“. Мартин Кръстев разсъждава върху „Зависимост от технологиите“, а Делян Стоянов – „Самоотбрана“. Иван Стефанов  презентира „Smart устройства“, а Тодор Орехов – „Вредата от найлоновите торбички“.  Иван Кирилов говори за „Хипотермия“, а Христо Василев за „Триатлон“.  Екатерина Калоянова се вълнува от темата „Страх“, Екатерина Станчева – от „Хипноза“. Красимир Красимиров аргументира дейностите по това как „Да победим в играта на парите“, Стефани Барутова  – „Мотивация, правилно презентиране и продуктивност“. Красимир Вътов беше максимално оригинален със знанията си за „Корейската култура“, Григор Гочев – “ Паркур“, Божидара Петрова – – с „Доброволчеството“, а Соня Колева – „Доброто в нас и как да направиш хората щастливи“.

След дълги изчисления на точките, първите три места заеха  Божидара Петрова, Екатерина Калоянова и Марина Станчева.

„За мене беше чест да се включа в Шампионата по презентиране, каза за dolap.bg  първият шампион от първия Шампионат  студентката по психология в Пловдивския университет  Божидара Петрова. – Реших да презентирам темата за доброволчеството,  защото се надявам да провокирам и привлека за тази кауза повече млади хора. Моите послания към тях са да са по-дейни, да се включват във всякакви инициативи, защото освен емоционалното удовлетворение, това ще им донесе нови приятелства, откриване на нови светове, реализиране на нови мечти“.

Екатерина Калоянова е ученичка от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ на почти 16 години. „За мене шампионатът беше изключителна надпревара и го приех много сериозно- коментира за dolap.bg очарователната госпожица. – Целта ми е да кажа на хората, на моите връстници, да не се страхуват от нищо. Майка ми постоянно ми повтара: “Нали искаш да бъдеш чута? Участвай в Шампионата и запознай публиката с това, което те вълнува!“ Благодаря ти, мамо! Благодаря  и на моя приятел, който също така ме мотивира… Посланието ми към всички е да не се страхуват да изразяват своето мнение, да не се страхуват да бъдат себе си!“.

„Говорих за хипнозата. Избрах тази тема, защото територията на подсъзнанието ми е много интересно място и винаги ми е било  любопитно, сподели за dolap.bg десетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Марина Станчева. – Чрез Шампионата получих шанс да направя проучване, каквото винаги съм искала да постигна. Към моите връстници и другите млади хора отправям предизвикателство винаги да търсят начини да изразяват себе си, защото най-важно в наши дни е първо да откриеш себе си, а след това да се бориш за своята идентичност. Това ни прави уникални“.

С подкрепата на Община Стара Загора за призовите 3 места бяха осигурени награди. Всички участници получиха грамоти и сувенири. На четвърто място беше обявен Мартин Кръстев, на пето – Христо Василев и на шесто – Красимир Вътов. „Шампионат по презентиране“ даде на младежите възможност да демонстрират своите ораторски и презентационни умения, да вложат въображение, да създадат и нови приятелства. След приключване на събитието е станало ясно, че организаторите са допуснали досадна грешка. Всъщност третото място е за Мартин Кръстев, а четвъртото – за Марина Станчева.

Росица Ранчева