Иван Мойсеня от Беларус е носител на Гран При от Международния конкурс за тромпетисти в Стара Загора

Иван Мойсеня от Беларус е носител на ГРАН ПРИ в деветото издание на Международния конкурс за млади тромпетисти в Стара Загора. На първо място в отделните 4 категории на конкурса  са класирани Арсений Ткаченко (Русия), Арсен Сафарян (Армения) и Саид Расулов (Азербайджан), Сатмаран Йосиф (Румъния).

Тази вечер ще чуете отличените тромпетисти и членовете на журито – проф. Роналд Ром от САЩ, проф. Андрей Иков от Русия, проф. Васо Ристов- от Македония, проф. Игор Чесохо – от Полша и проф. Серджо Каретеа от Румъния. С журито на сцената ще е и Пенчо Пенчев, преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“ и артистичен директор на конкурса. За първи път (световна премиера) ще бъде изпълнена композиция, посветена на композитора Густав Малер. Ще я изсвири проф. Игор Чесохо – от Полша. След конкурса той ще представи тази композиция и в родната си страна.

Концертът тази вечер от 19:00 часа ще бъде съвместно с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков. Ще звучат произведения от Щелоков, Гедике, Хайдн, Гедике, Белини и др.

Тази година в конкурса участват рекорден брой тромпетисти – 54, 42 от които са от 13 страни –  Азербайджан, Беларус, Германия, Малта, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Чехия, Украйна и Хърватия. Участниците са от 10 до 26 годишна възраст, разпределени в четири възрастови групи. Името и честта на Стара Загора защитаваха четирима млади тромпетисти.

Уляна Кьосева