Със световна премиера стартира 48 Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2017

На 27 ноември 2017 г. със световна премиера на операта „Сиси – душата на империатрицата“ от Роналд Баумгартнер, спектакъл на Държавна опера – Стара Загора, започва 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Това каза на брифинг днес директорът на операта Огнян Драганов. „Заглавието е посветено на модната икона на 19 век Елизабет Баварска, харесваната и обичана красива императрица, чиято съдба, век по-късно, сподели принцеса Даяна“. Очаква се пищна постановка със сценичен дизайн и костюми дело на Гендони. Режисьор е Огнян Драганов. Хореографията е на Йоана Влагули. Ролята на Сиси ще изпълни Емилия Иванова, Нене – Емилия Джурова, Франц Йозеф – Валери Турманов, Граф Андраши – Александър Баранов, Бей Мидълтън – Теодор Петков, оркестър, хор и балет на Старозагорската опера под диригентската палка на Андрия Павлич.

Три български музикални института ще се представят на форума: Държавна опера Варна с „Норма“ от Винченцо Белини  (28 ноември), Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ с мюзикъла „Бягство“ по песни на дует „Авеню“ по либрето на Левена Филчева и на финала (9 декември)- Софийска филхармония с Девета симфония на Бетовен, с диригент Найден Тодоров и с участието на Филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и хора на Старозагорската опера.

„От тази година Фестивалът ще бъде с две чуждестранни участия, съобщи Огнян Драганов.- Единственият в България музикален форум с такъв формат не е преглед на оперните театри, а витрина, на която трябва да бъдат показвани най-новите тенденции в оперното и балетното изкуство.  На 30 ноември 2017 г. Нова Белградска опера и оперен театър „Мадленианум“ Белград ще представят за първи път в България първата опера, създадена преди 410 години „Орфей“ от Клаудио Монтеверди, изпълнена на старинни инструменти от епохата на барока. С този спектакъл ще се почете и 400-годишнината от рождението на композитора“.

На 7 декември 2017 г. Музикален и художествен частен университет -Виена и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ София , отново за първи път в България, ще представят „Алчина“ опера от Георг Фридрих Хендел по епичната поема „Бесният Орландо“ на Лудовико Ариосто.

Под рубриката „Фестивал кани фестивал“  на 1 декември 2017 г. ММФ Моцартови празници- Правец ще представи музикален театрален танцов спектакъл „Геният на барока и властелинът на света“.

На 2 декември 2017 г. „Наследството на Панчо Владигеров“ ще представят племенниците му Александър и Константин Владигерови, съответно тромпет, пиано и кларинет, Теодора Късметска – Сороков – цигулка и Ружа Семова – пиано.

Танцовият спектакъл Perpetual tango”, вдъхновен от филма на Жан Кокто „Кръвта на поета“ ще изпълнят Светозар Иванов от Университета Южна Флорида и балерината Йоана Влагули.

Едно от важните събития по време на фестивала е майсторският клас на голямата Бруна Балиони. Той ще бъде от 2-ри до 8-ми декември в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и е само за 12 български оперни певци.  На 8 декември от 19:00 ч ще се състои Гала концерт – продукция на майсторския клас с участието на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на проф. Ивайло Кринчев.

Черешката на тортата се очаква да бъде „Лебедово езеро“ от П.И. Чайковски постановка и режисура на Силвия Томова, по хореография на Мариус Петипа, Лев Иванов, Анастас Петров и Калина Богоева, редакция Силвия Томова. В главните роли Одета/Одилия световноизвестната балерина Татяна Ткаченко, Принц Зигфрид – Иван Оскорбин – солисти на Мариински театър -Санкт Петербург, разбира се и прекрасния балет на Старозагорската опера. На брифинга днес Силвия Томова  обясни, че голямото удоволствие, което предстои да изпитат почитателите на балетното изкуство, се дължи лично на съгласието на главния художествен ръководител на Мариински театър Валери Гергиев и на форума „България-Русия“.

Другите новини за ФОБИ: Всички участници във Фестивала ще получат специален знак, а най-добре представилият се – приз.

Във фоайето на операта от 16:00 ч. ще работи  „Виенско кафене“ с истинско виенско кафе, музика и поезия.

ФОБИ е наследник на Декемврийските музикални дни, на които тази година ще се отбележи половин век. По този повод по време на Фестивала на оперното и балетното изкуство ще се открие веществено-документална изложба, която ще проследи всички издания, свързани със събитието. Ще бъдат показани и костюми, с които са пели именити певци, в т.ч. на  световния бас Борис Христов.

Директорът на операта Огнян Драганов обяви 11 ноември 2017 г. за „черен петък“. Само на този ден от двете каси на операта могат да се закупят билети за всички спектакли през м. ноември на много ниски цени.

Абонаментни карти пуска в продажба операта: За всички представления – „Фестивална“ на цена 110 лв.; за класическите заглавия – „Класика“ – 90 лв.; за камерните концерти – „Кръстопът“ – 40 лв.

В брифинга участва и артистичният директор на операта, световно известната прима Веселина Кацарова, която е почетен гражданин на Стара Загора.

„Подкрепям разумния риск на директора на операта Огнян Драганов, да представи такъв интересен афиш за Фестивала на оперното и балетното изкуство, заяви Веселина Кацарова. – Не мога да си обясня, как досега оперите „Орфей“ и „Алчина“ да не са поставяни в България. Имала съм възможността да пея в „Алчина“ в Париж, Ню Йорк,  Мюнхен, Цюрих. Ние сме родината на музиката. По света България се познава с оперните певци и със спорта. Може би защото по време на социализма, се инвестираше за това. Аз се занимавам с музика от четиригодишна. И както казват германците „от нищо не идва нищо“. Трябва да се инвестира в изкуството. За да сме в Европа не само икономически, но и с висок стандарт на живот, трябва да мислим за изкуството. Да възпитаваме хората на естетика и на доброта. Защото музиката е единственият свят, в който не може да се излъже с думи“.

Г-жа Кацарова сподели, че предната вечер е присъствала на генералната репетиция на операта „Тоска“, която ще се играе тази вече (8 ноември). “И трябва да ви кажа, че репетицията беше изключителна. Видяла съм всичко в света. На 15 ноември летя за Австралия, където ще пея в „Кармен“. Нивото в операта на Стара Загора се качи много високо. То е изключително добро: оркестър, хор, солисти. Огнян Драганов е човек – творец с невероятна  енергия и това трябва да се оцени. Силвия Томова направи революция за балета, който заслужено има вече претенции на водещ в страната. Аз съм приятно учудена от постигнатите резултати и благодаря  на колегите в нашата опера“.

От 27 август до 7 септември 2018 г. Веселина Кацарова ще проведе в Стара Загора Международен майсторски клас по оперно пеене. Според нея, младите творци заслужават да бъдат учени.

Росица Ранчева