Деца от три старозагорски детски градини помагат на Гого да оздравее

На 7 ноември 2017 г. под надслов „Картонено предизвикателство“„Детска градина No 7 „Светулка“ за трета поредна година, а от тази и със съмишленици – ДГ No 3 „Ян Бибиян“ и ДГ No 20 “Мир“, се включиха в инициативата на американската фондация Imagination Fondation.  Целта е по забавен и атрактивен начин, децата да се научат на благотворителност и подпомагане на другарче, изпаднало в нужда.

Тази година каузата е Гого!

Четиригодишният Георги Стоилов от Стара Загора се нуждае от средства за трансплантация на стволови клетки в Турция и за последваща непрекъсната рехабилитация, за да се пребори с поставената диагноза „Детска церебрална парализа“. Надали дечурлигата разбират колко страшна е тази диагноза, но заедно с родителите си, те ще пуснат паричка в касичката с пожелание Гого да оздравее и да се включи в игрите им.

Точно в 17:00 ч. със звънец, украсен със здравец, директорката на Детска градина No 7 „Светулка“ Деляна Караиванова обяви началото на картоненото парти. Целият голям коридор беше препълнен с ново направени картонени предизвикателства.  Игрите са измайсторени от децата, техните родители и учители.  Те са толкова на брой, колкото са групите в детската градина – 12 . Дори  някоя група  е направила  по две и три атрактивни игри. Те са изпълнени изцяло от картон и допълнителни елементи – цветна хартия, плат, реквизит и пр. Всяка игра си има правила. Татковците и майките ги прочетоха и партито започна любопитство, със смях, веселие и забава: „Не се сърди човече“, „Вкарай топката“, „Театър“, „Да се научим да вързваме маратонката“, „Да се научим да закопчаваме копчето“, „Забавна фото кабина“, „Машина за правене на пици“, „Вкарай топчето в определената цветна кутийка“ и пр. На края на игрите, децата ще си пуснат своята паричка в кутията, върху която е сложена снимката на Гого – момченцето, на което те помагат.

„Картонено предизвикателство“ се разиграва по същото време и другите две детски градини No 3 “Ян Бибиян“ и No20 “Мир“. На 8 и 9 ноември партито ще започва от 16:00 ч.

Събитието уважиха  началникът на Регионалното управление на образованието  Стара Загора Татяна Димитрова, Соня Дъкова – главен експерт и Десислава Нанева – специалист в отдел „Образование“ на Община Стара Загора, Елена Нонова от Обществения съвет на детската градина, много родители. Г-жа Димитрова поздрави екипа на ДГ „Светулка“ за оригиналните иновативни идеи, които са крачка към иновативните форми на възпитание, но и прекрасни уроци по добротворство.

На партито присъства и майката на Гого Йорданка Стоилова.  За dolap.bg, който е медиен партньор на каузата ,тя сподели:

„Детето се задуши при раждането. Интубираха го и 18 часа беше на командно дишане. 15 дни прекара в кувьоз и 26 дни в неонатологията , после в Дом майка и дете. От 40-ия му ден  започна рехабилитация – в Стара Загора и София в Медицински център за деца с проблеми в развитието си.

Българският Фонд за лечение на деца отказа финансиране, тъй като лечението е експериментално и в България има механизъм за лечение на такива деца, сподели майката.-  Трябваше да се борим за живота и здравето на сина ни. В турска клиника ни дадоха надежда. Вече са направени четири вливки на стволови клетки. През декември месец ще се направи ядрено-магнитен резонанс, след което лекарите ще се произнесат как във времето ще се проведат следващите две вливки.  Всяка от тях струва 9000 долара.

Определено след четирите вливки детето се повлия много добре, започна да издава повече звуци. Започна да си държи главичката, емоционално „дръпна“ много. Всичко разбира. Ако е сред деца, иска да си играе с тях, въпреки че все още не може сам да се държи на крачетата.

Водим го на плуване и на логопед три пъти седмично.

Дълбок поклон на всички за проявената човещина. Благодаря на дечицата, на родителите и учителите им от трите детски градини за отношението и помощта. Пожелавам здраве във всички семейства“- просълзена каза младата жена.

От края на м. януари т.г. се провежда  кампания в помощ на Гого. Има благотворителен базар в Интернет страницата „Да помогнем на Гого“.

Йорданка Стоилова е експерт в Регионална дирекция по горите, а таткото работи в частна фирма. Тя благодари на колегите си от държавните горски предприятия и  Община Стара Загора за отзивчивостта и финансовата подкрепа.

Организаторите апелират към човещина и оказване на финансова помощ.

Банка: Райфайзен Банк,

Сметка в лева:BG92RZBB91551007104020

Титуляр: Георги Тянков Стоилов

PayPal: danny_pb@mail.bg

Росица Ранчева