Безплатен скрининг проведе днес Дружество „Диабет“ в Стара Загора

По повод на  Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, днес от 8:30 до 12 часа в Клуба на Дружество „Диабет“  бе проведен безплатен скрининг с изследване на кръвната захар, кръвното налягане и на слуха на членове на пенсионерските клубове в Стара Загора.

Общо 246 души бяха прегледани от 3 екипа, оборудвани със съответната апаратура. 105 души измериха кръвната си захар, 99 – кръвното налягане, а 42-ма изследваха слуха си – информира Пенка Ялъмова, председател на Дружество „Диабет“. Тя коментира, че доста висок брой хора 47 от общо 105 са с много високи показатели на кръвната захар, което е тревожна цифра. На някои от най-нуждаещите се от тях са раздадени безплатни глюкомери за измерване на кръвната захар.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

По данни от 2013 г. на Международната Диабетна Федерация (МДФ) със захарен диабет, в България живеят 577 000 души, като 427 000 са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това е 9,6% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.