54 млади тромпетисти влизат в битка на Деветия международен конкурс в Стара Загора

От 6 до 10 ноември 2017 г. в Стара Загора ще се проведе деветото издание на Международния конкурс за млади тромпетисти. Това съобщи днес на брифинг артистичният директор, на когото принадлежи идеята за форума и основната организация Пенчо Пенчев. Той е учител по тромпет в НУМСИ „Христина Морфова“, а неговите възпитаници винаги са на челните места в национални и международни конкурси.

„Тази година е рекордна по брой участници – 54, 42 от които са от 13 страни –  Азербайджан, Беларус, Германия, Малта, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Чехия, Украйна и Хърватия, съобщи г-н Пенчев. – Забележително е и журито ни, което е изцяло международно, с водещите професори- легенди Роналд Ром от САЩ, Андрей Иков от Русия, Васо Ристов- от Македония, Игор Чесохо – от Полша и Серджо Каретеа от Румъния“.

Участниците в надпреварата са от 10 до 26 годишна възраст, разпределени в четири възрастови групи. Името и честта на Стара Загора ще защитават четирима млади тромпетисти.

Конкурсната програма се провежда в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и е отворена за посетители.

Обявяването на резултатите ще стане на 10 ноември. В същия ден от 19:00 ч. в операта ще започне заключителен концерт на лауреатите и журито с участието на оркестъра на Старозагорската опера. Диригент е Владимир Бошнаков. Конкурсът стартира през 1995 г. като национален, единствен в България за тази специалност. От третото издание е отворен за международно участие, а следващият четвърти е международен. Музикалното събитие се развива много бързо и получава широка международна известност. Специално за конкурса български композитори пишат пиеси за тромпет, които стават задължителни и се изпълняват от участниците.

В такъв формат конкурс за млади тромпетисти има само още в Охрид, уточниха на пресконференцията.

„Винаги трябва да бъдем ентусиазирани за участие в конкурса. Без участие не можем да растем!“ Така отговори на въпрос на dolap.bg , какви са препоръките към младите тромпетисти, председателят на журито проф. Роналд Ром. „В този смисъл провежданият конкурс е великолепна идея. Най-важното е да се научим да се състезаваме със себе си! Не с другите, а със себе си. Колкото повече се състезаваме, толкова повече се научаваме.  Повече научаваме за успеха, как да продължим да се утвърждаваме и да достигаме съвършенство. Не трябва да се страхуваме, ако се провалим, защото по този начин се научаваме. Всеки побеждава, дори ако не донесем в къщи първата награда!“

Проф. Ром е започнал да свири на тромпет от 9 годишен.

Росица Ранчева