Художничката Татяна Полихронова с любопитните очи на младо момиче

В деня на българския художник, 3 ноември, църковен празник на Свети Пимен Зографски, в Изложбена зала „Байер“ бе открита изложбата на Татяна Полихронова. Заглавието е „50 посоки“ и ознаменува житейския юбилей на Татяна.

„Тя има любопитни очи на младо момиче. Творчеството и веднага те грабва със своята искреност, а това е отличителното за истинския художник. В картините на Татяна Полихронова няма да откриете чужди заемки, тук има знаци, петли, овце, пътешествия – това е един зрял свят. Творбите и са пълни с емоция, те са женски свят на боите, който не може да те остави безразличен. Самата Татяна остана вярна през годините на себе си, веднага може да различите картините и сред тези на други художници“ – каза на откриването на изложбата художникът Димо Генов.

Злати Златев, председател на Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора връчи на Татяна Полихронова за първи път Почетна грамота на името на старозагорския художник Янаки Кавръков. Откриването на изложбата бе уважено и от заместник-кмета Иванка Сотирова, от много приятели и почитатели на творчеството на художничката.

Ярък, многоцветен, приказен е светът в картините на Татяна Полихронова. Той е като учебник по цветове, каталог на цветовете. Синьо, по-синьо, най-синьо. Или онова удивително лилаво, което си е „запазена марка“ на Татяна. А също и нежното резедаво. И невинното розово.

Светът е невинен, изглежда като детска стая на момиченце, с розов балдахин, а през прозореца се виждат поляни с агънца, на оградата има петел. Красив и романтичен свят.

Всяка картина-посока от „50 посоки“ на Татяна Полихронова е посока към един невинен свят, с душа и очи на дете. С цветовете на детството.

Нека още много посоки да има пред Татяна. „Поли““хронос“ ознава „многолетие“ /от „поли“- „много“ и „хронос“-„време“/. Само една буква „м“ превръща фамилията и в „много-цветие“ /“хроМа“ на гръцки е „цвят“/.

Желаем на Татяна многоцветие и многолетие!

Уляна Кьосева

Снимки и на Христо Христов