Три юбилея честват в село Преславен

„През настоящата седмица старозагорското село Преславен е в трескава подготовка за честване на три светли годишнини: 130 години от построяването на храм „Свети Архангел Михаил“, 100 години с името Преславен и 100 години от рождението на проф. ген. Ганчо Савов“. Това съобщи за dolap.bg читалищният секретар Стойка Генова.“От името на кметството, читалището и другите съорганизатори на събитието,  каним любезно всички с преславски корен и приятели на празничните прояви“.

Тържествата ще се проведат в два дни – на 8 и 11 ноември 2017 г.

Навръх Архангелов ден (8 ноември) отец Петър Радев  ще отслужени празнична света литургия, посветена на небесния покровител на преславенци Св. Архангел Михаил. От 11:30 ч. в църковния двор и в парка ще бъдат засадени дръвчета като символ на единството и християнската вяра.

Преди 100 години, през 1917 г. с Указ цар Фердинанд променя турското наименование на селото Гюреджий и го нарича с красивото българско Преславен.

Честването на „100 години с името Преславен“ ще започне  в 12:00 ч. с изпълнение на живо на химна на селото и музикална програма, подготвена от учениците от ОУ „Бойчо Русев“.

Две изложби ще бъдат открити в читалището: „Назад в годините“ ще покаже запазени повече от век документи и снимки от историята на храма и селото. Другата веществено-документална изложба на тема „Какво ни завещаха“ е предоставена от Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Във фоайето на читалището има отделен кът на професор генерал Ганчо Савов. Той е създател на първото военно неврохирургично отделение  в България. Автор е на над 250 публикации и на учебника за студенти „Практическо ръководство по неврология“. На честването ще присъства синът му д-р Емил Ганчев и професорите Николай и Стефан Габровски.

По случай 130-годишнината на селската църква „Св.Архангел Михаил“ на 11 ноември 2017 г. от 9:30 ч. празнична света литургия ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужение с предстоятеля на Божия дом отец Петър Радев. След службата в църквата на площада ще бъде направен водосвет за здраве и ще се освети курбанът.

За празничното настроение ще се погрижат самодейците на НЧ „Димитър Наумов“ – мъжка фолклорна група „Жътвари“, женска певческа група „Росна китка“ и инструменталната група за автентичен фолклор „Минчо Недялков“. Във веселбата ще има и много други приятни изненади.

За да нагостят доволно всички празнуващи и гости кметът Митко Митев, с помощта на църковното настоятелство и местните арендатори ще осигурят няколко овце за 5 казана курбан, който ще бъде раздаден на присъстващите.

За традиционните хора на мегдана ще свири оркестър „Стара Загора“ с ръководител Неделчо Тончев.

Вечерта ще приключи с празнична заря.

Росица Ранчева