Стара Загора чества 80 години на Маестро Кирил Тодоров

На 4 ноември 2017 г.  под надслов „80 години Маестро Кирил Тодоров“, с голям концерт с оригинални негови  авторски творби и аранжименти, Стара Загора отдаде дължимото на почетния си гражданин, на композитора академик, творил в почти всички музикални жанрове, на големия човек и общественик, направил Стара Загора и България известни по света.

В началото на събитието заместник председателят на Съюза на българските  музикални и танцови дейци проф. д-р Юлиян Куюмджиев връчи на Кирил Тодоров – „тази забележителна личност не само за Стара Загора, но за цялата музикална култура“, най-високото отличие „Кристално огърлие“ за изключителния му принос в развитието на българската музикална култура“.

Парадна шлем-маска – реплика на хилядолетния оригинал от Регионален исторически музей, връчи на маестрото Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора.  С такава маска са отличавали най-богатите тракийски аристократи, какъвто е в наши дни маестрото – рицар на духа, запленен от музиката на Тракия, но и който пленява с тази музика света.

„Твоята сила, маестро, е толкова голяма, защото здраво си стъпил на земята, каза в приветственото си слово г-жа Атанасова.- Преди няколко дни академик Тодоров беше отличен като „Будител на Стара Загора“ и това е съвсем заслужено. Можем дори да кажем, че той е будител на идващото време, защото в негово лице имаме всеотдаен, безкомпромисен, много висок професионалист, който с изкуството си действително е изпреварил времето“.

В прочетеното приветствие на кмета Живко Тодоров до юбиляра се казва:“…Днес Вашите приятели, съмишленици и колеги, Вашите признателни ученици ще отдадат заслужен поклон пред богатата Ви творческа кариера. С любов, на която само музиката е способна, ще изпълнят Ваши творби. Радвайте се, съпреживявайте, гордейте се с пълноценно извървения смислен житейски път и будителска мисия! Маестро, Стара Загора Ви благодари! Нека аплодисментите за Вас не стихват! Бъдете здрав и честит!“

„Всяко селище без лични, достойни хора, остава безлично в историята и паметта ни. Но древната Стара Загора е била винаги мъдра, защото ги е имала в миналото, има ги и днес в името и присъствието на академик Кирил Тодоров, каза д-р Иван Аяров, председател на НЧ „Св.Климент Охридски“. – Маестро, да си ни жив и здрав! Обичаме те! Бъди благословен!“ Той подари на рожденика портрета му от малко по-ранни години.

Зам.-директорът на Държавна опера – Стара Загора Красимир Червилов връчи на юбиляра Почетен кристален знак на операта, в която маестрото е бил 15 години концертмайстор.

„Благодаря Ви от сърце за Вашата ангажираност към живота на Стара Загора. Вие сте един от най-интересните и най-нестандартните  съвременници , общуването с които прави живота ни  по-богат, се казва в текста на Поздравителния адрес на директора на операта Огнян Драганов.- Нека и занапред ни радват и вълнуват срещите с Вашия талант и силно човешко присъствие. Бъдете все така жизнен, емоционален и духовно богат! С творчеството си и с Вашата ярка жизнена позиция Вие сте пример за много хора в града на липите. От все сърце Ви желая здраве, вдъхновение и много покорени върхове в професията и мигове на щастие с най-близките Ви до сърцето хора“!

С благодарност и признателност творческият портрет на академик Тодоров изваяха професионални и самодейни състави. Началото сложи Представителният ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Свети Климент Охридски -1858“ с главен художествен ръководител Кирил Тодоров.

В Европейската нощ на театрите, лично директорът на Драматичен театър Гео Милев“ Ивелин Керанов поздрави юбиляра с песен от спектакъла „Двубой“ по Иван Вазов  по музика на Кирил Тодоров. Той говори и за приноса на “един от най-големите български композитори за театрална музика… Прекланям се пред един от будителите на Стара Загора и България, който успя в модерната музика да вкара българския дух, както това той направи с „Траяна“.

С музика и танц хорът и оркестърът на Ансамбъл „Загорче“ пресъздадоха две от знаковите песни на Тодоров: „Бело Раде“ и „Маринчице, гиздаво девойче“. Музикален поздрав с „Още ли,либе, се сърдиш“ отправи женският хор на Ансамбъл „Загоре“.

Държавен куклен театър представи фрагменти от спектакли с оригинална музика на маестрото. Старозагорската опера  го поздрави с изпълнение на камерна инструментална формация.  Фолк-джаз шедьоврите на Кирил Тодоров представиха квартетите „Велвет соул“ и „Розов свят“ с ръководител Веселин Божков, квинтет „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева, Вокална група „Спектрум“,  „Траяна глас“, „Спектрум“ и легендарният кавалджия Теодоси Спасов, и всички фолк-джаз формации заедно.

Солистът на операта Александър Марулев и публиката в салона изпяха многолетствието за 80-годишнината на Кирил Тодоров.

„Да вземем да повторим този концерт за 90-те ми години! Най-учтиво ви каня да дойдете след 10 години на това място. Обещавам ви нови пиеси, по-хубави от тези, които тази вечер аплодирахте! Дай Боже всички да сме живи и здрави“! – каза на финала Кирил Тодоров.

Росица Ранчева

Снимки Христо Христов