Акад. Крум Георгиев притежава ключа, който отключва вратата на детската душа

На 2 ноември 2017 г. , ден след Деня на народните будители, една от знаковите личности на Стара Загора, почетният й гражданин, фолклористът  академик Крум Георгиев представи своята нова, шеста поредна стихосбирка „ Избрани и нови песни стихове и забавалки за деца големи и малки“. Събитието се състоя в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Залата беше препълнена с деца, учители и директори от детски градини. Тук бяха и част от авторите на прекрасните картинки, с които е илюстрирана книгата – малки художници от школите по изобразително изкуство при Центъра за подкрепа на личностно развитие  Стара Загора с ръководители Юлия Славова, Тошо Стефанов и Слави Славов.

Водещата на празника, поетесата Мария Донева, успя да намери най-верния и пряк път до публиката . Тя сподели с малчуганите, че освен автор, който измисля стихотворенията и художници, които ги украсяват с рисунките си, всяка книга има и редактор. За тази книга той се казва Таньо Клисуров и ще разкаже колко ценни, полезни и красиви са стихчетата на Крум Георгиев.

Също на достъпен език поетът Клисуров подчерта, че „една от основните черти на таланта е неговата духовна щедрост. Такава щедрост Крум Георгиев показва през целия си съзнателен живот, през цялото си творчество“.

Според Таньо Клисуров след Антон Михайлов и Велина Петкова в Стара Загора остава незаета литературна ниша, адресирана към детската аудитория. И ето, че Крум Георгиев я запълва не с амбициозни и не до там издържани естетически послания, а с умно и талантливо написани стихове, някои съпроводени от подходяща музика, за да могат комплексно да въздействат и възпитават най-младото поколение. Те насаждат изконните български добродетели -доброта, трудолюбие, усет за красивото, обич към природата и към всичко българско и родно. Всичко това е постигнато не с претенциозно съчинителство и елементарни римички, а умно и талантливо, с дълбоко познаване на детската психика.

„Сигурен съм, че Крум Георгиев притежава ключа, който отключва вратата на детската душа. Защото неговите творби се посрещат от най-младата аудитория с радост, каза Таньо Клисуров.- И тези стихове и песни изразяват  спонтанно и искрено детския вътрешен свят“.

Шест от стихотворенията са облечени от поета и в красива музикална дреха. Според хормайсторът на Старозагорската опера Младен Станев песничките на Крум Георгиев „притежават чиста и неподправена мелодика, съвършена структура, извиращо настроение  и красиво съдържание“, така че всеки би искал да  ги запее“. Нотирани, песните се намират в края на книгата. Аранжиментите към тях са направени от Веселин Божков. Има и диск с тях в изпълнение на деца от Музикалната школа „Розов свят“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“.

На представянето на книгата присъства и художникът доц. Злати Златев, който призна пред всички, че колкото и да иска, няма да може да нарисува такъв страшен лъв, както е успял това да стори Камен Александров и въобще, големите художници трябва да се учат от  таланта на децата.

Може със сигурност да се каже, че на сцената в библиотеката книжката наистина оживя. Много деца рецитираха вече техни любими стихотворения. Други пък – изпяха песничките. Черешката на тортата бяха балеринки от школата на Снежина Дескова.

Добрият и мъдър приятел на децата Крум Георгиев ще подари „Избрани и нови песни, стихове и забавалки за деца големи и малки“ на всички детски градини и читалищни библиотеки в Община Стара Загора, с подкрепата на която и на НЧ „Николай Лилиев 2005“ книгата е факт.

Росица Ранчева