Надежда Тричкова е новият лауреат на поетическия конкурс „Веселин Ханчев“

Надежда Тричкова от София е новият лауреат на 34-то издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. При бурни аплаузи от младата публика, препълнила четвърто експозиционно ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора, очарователната 24-годишна госпожица получи драгоценния приз „Златното яйце“ и правото на 35-ия конкурс да държи в ръцете си първата си стихосбирка – наградата на Община Стара Загора.
За dolap.bg Надежда обясни, че в момента се занимава с медиен анализ. Завършила е „международни отношения“ в Единбургски университет. Обича да пътува, да пише поезия, да търси и открива щастието по света.
„През миналата година бях сред поощрените участници на Националния поетически конкурс „Веселин Ханчев“, което ме амбицира и зареди с енергия, сподели лауреатката. – Стара Загора става важно място за мене и аз му благодаря. На старозагорци, които тепърва ще опознавам, желая да бъдат щастливи в красивия си град, да се наслаждават на изкуството и следващата година да слушат още по-хубави стихотворения“. Награденото стихотворение на Надежда Тричкова е „Невена от радиото“.
Организаторите на събитието – Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща-музей „Гео Милев“ с фантазия, грижовност и любов се бяха потрудили да надградят и обогатят най-стария литературен конкурс в България. Два поредни дни утвърдени творци участваха в поетически пленер – посещение на знакови за града места, за които те ще разкажат в мерена реч. Очаква се предизвикателствата да родят достатъчно стихотворения, които другата година да бъдат събрани в поетически сборник, посветен на Града на поетите.
В Арт фоайето на Радио Стара Загора Оля Стоянова – лауреат на ХVІ НМКП „Веселин Ханчев” (1999) се срещна с приятелите и почитателите си „18 години по-късно…“ От Стара Загора тя си тръгва с първа стихосбирка „Фотографии“ (2000). Следват още 2 стихосбирки и 5 книги с проза и драматургия, сред които „Пътеводител на дивите места“, романът „Лични географии“, сборникът с пиеси „Малки ритуали за сбогуване“ и разказите, излезли съвсем скоро в сборника „Висока облачност“. Оля е щастливо омъжена за Живко и имат три деца. Оля Стоянова е носител на много награди, както за поезия, така и за проза и за журналистика. Работила е във вестниците „Дневник“ и „Литературен форум“, а в момента е част от екипа на БНР. Печели „Аскеер“ за съвременна българска драматургия през 2014 г. с пиесата „Покана за вечеря“. На 23 октомври в Държавен куклен театър Стара Загора бе премиерата на пиесата й „Жените от портокаловите градини“ – награда от конкурса на СНЦ „Пиеро“ за нова българска драматургия за възрастни 2015 г. Творбите на Оля Стоянова са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки словашки, полски и арабски езици.
В непринудена среда, поетесата Мария Донева и Оля Стоянова разговаряха с публиката за „Високата облачност“, за творческия процес, за героите на писателката, „копнати“ от живота, четоха къси разкази и още по-къси стихотворения. После публиката се „пренесе“ в РИМ – Регионален исторически музей. Посрещна я „сцена“ със стативи, върху които се „усмихваха“ заглавните корици на първите стихосбирки на млади поети, чиито творчески път тръгва от конкурса „Ханчев“. До стативите – портретът на патрона на събитието украсен с една червена роза и… пластиката „Златното яйце“. Музикалното въведение и музикалните паузи изпълниха пианистът Павел Цонев и джазовият певец Даниел Николов. Представлението започна с литературен коктейл с лауреати на НМКП „Веселин Ханчев”. Истински се вълнуваха порасналите вече момичета и момчета, които от ярки дарования вече са утвърдени творци. Първа каза награденото си стихотворение от третото издание на конкурса през 1986 г. старозагорката Виолета Бончева – писател, поет и преводач с 10 издадени книги. След нея също старозагорката Екатерина Стратиева – лауреат от четвъртото издание на „Ханчев“ с 3 издадени стихосбирки; Крум Филипов – лауреат от 10-то издание – утвърден поет, сценарист и драматург. Мария Донева е лауреат от 11-то издание на конкурса (1994) – гордост за поетична Стара Загора, вече автор на 13 книги, в очакване тези дни на 14-та ; Оля Стоянова – поет, писател, драматург, журналист; Катерина Васева – лауреат на 20-то издание и Никола Петров – носител на трета, втора и първа награда от последователни конкурси и получил през 2011 г. „Златното яйце“. Никола Петров беше един от журито прочело онлайн над 700 стихотворения от 79 участници в конкурса. Вместо анализ на конкурсните произведения той призна пред публиката, че „конкурсът „Веселин Ханчев“ е мястото, което ме запозна с най-добрите ми приятели. Пожелавам ви го и на вас!“. Дамата в журито е Мария Донева. „Бяхме единодушни в оценките си, каза тя. – Всяко стихотворение е акт на храброст и затова към всяка творба се отнасяхме с обич и уважение. Особено прецизни бяхме към носителя на първа награда, който трябва да напълни първата си стихосбирка с такава поезия, че да се гордее с нея цял живот“. Третият член на журито Марин Бодаков, познат и от миналото издание каза, че „гласовете тази година са по-укрепнали, по-силни и независими. Големият победител на конкурса е добрата поезия“.
13 са отличените автори, сред които и 15-годишната Екатерина Стоянова от Стара Загора.
Стамена Дацева от Разград е носителка на втора награда, а Габриела Манова от София – на трета. Всички те прочетоха своите наградени стихотворения и получиха подаръци от организаторите.
На финала на срещата организаторите раздадоха Експресен поетичен албум с наградените и отличените стихотворения.
Събитието уважиха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, която приветства участниците и гостите на конкурса, Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“, Слава Драганова – директор на Библиотека „Родина“ и др.
Днес, 4 ноември, в Къща-музей „Гео Милев“ ще се проведе традиционната поетическа работилница. На 10 ноември 2017 г. от 18:30 ч. в Сити Марк Арт център, София (бул. „Янко Сакъзов“ Nо 30) ще се състои традиционната поетическа среща на участниците и наградените в 34-то издание на НМКП „Веселин Ханчев“, организирана от НЧ „Бачо Киро 1945“.
Росица Ранчева

Невена от радиото
1. начинът, по който л звучи в устата ти
ме кара да искам
нещо особено важно да се случи
с люляците
и с лалетата
и с лилиите от Борисовата
знам ли, някакво извънсезонно опрашване,
нещо достойно да бъде прочетено
по новините в шест:
нова екранизация по Набоков,
Лолита стъпва на Марс,
човек обхожда луните на света

лесно е, казваш,
езикът едва допира небцето
„като целувка по рамото е“
като сън, който леко потъва в очите
2. понеже живееш в радиото,
живееш навсякъде
под клепачите на сънен мъж
или в ухото на града например
София или Берлин
е без значение
радиовълните са навсякъде
следобедите винаги са бавни,
създадени да ги разгърнеш в скута си.
Надежда Тричкова