Предстои храмов празник на параклиса „Св.мчци Галактион и Епистима“

Послучай храмовия празник, Църковното настоятелство на параклиса „Св. Мчци Галактион и Епистима“ кани старозагорци и гости на 4 ноември 2017 г. от 17:00 ч. на празнична вечерня и на 5 ноември 2017 г. от 09:00 ч. на Божествена златоустова литургия.

Църквицата се намира на алея „Митрополит Панкратий“ непосредствено до Митрополията. Тя е осветена през 2014 г. като частен молитвен дом на бившия владика Галактион. Проектът е дарение от арх. Иван Иванов, а строителството е направено с дарения.

Предстоятел на Божия дом е отец Димитър.

Св. Галактион било единствено дете в семейството на езическо семейство. То живяло в гр. Емеса (Сирия) при царуването на римския император Деций Траян (98-117 г.).

След раждането на детето бащата пожелал да принесе жертва на боговете, но жената му обяснила, че езическите идоли са лъжливи и му разказала как стигнала до познанието на истинския Бог. След това просветила мъжа си в християнската истина.

Когато Галактион навършил 24 години, по желание на родителите, бил сгоден за момиче от друго езическо семейство на име Епистима. Галактион й доставил най-голямо щастие – да познае Христа и да го обикне повече от всичко. Епистима с радост възприела християнството. Кръстил я Галактион. Тя се съгласила с неговото желание и двамата да се посветят на монашески живот. Тогава те отишли в планината Публион, близо до Синай, в два различни манастира – Галактион в мъжки, а Епистима в женски, където се предали всецяло на служение Богу.

Управителят на страната, като узнал за манастирите на планината Публион, че в тях се крият много християни, които по указа на Деций подлежали на гонение, изпратил войници да ги заловят. Монасите и монахините побързали да се скрият в пустините. Галактион останал в килията си. Войниците го заварили задълбочен в четене на Св. Писание. Те го взели и го довели при управителя. Като узнала за това, Епистима помолила игуменията да я освободи, за да може заедно с годеника си да претърпи мъчения за Христа и да се явят съединени пред лицето на онзи, заради когото се били разделили на земята. Като разпитал Галактион и се убедил в твърдостта на неговото християнско изповедание, управителят заповядал да го подложат на жестоки изтезания чрез побой. Епистима смело започнала да укорява управителя, задето тъй жестоко мъчи невинния. Най-после ги обезглавили и турили край на техния мъченически подвиг и начало на тяхното вечно блажено упокоение в царството на божествената любов.

Росица Ранчева