В събота е задушница. Почитаме покойниците си

Архангеловата Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. На този ден посещаваме църквата, за да се помолим на Господ Бог за душите на нашите починали близки. Посещаваме  гробовете им, за да отдадем почит към тях и да покажем, че не сме ги забравили. Нашите близки живеят в  спомените ни за тях. Православната църква я прави в първата събота на месец ноември, сега на 4 ноември, със специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида. Тя предхожда големия празник на св. Архангел Михаил, който е на 8 ноември.

На Задушница живите близки посещават гробовете на своите покойници, за да ги почистят, подредят, да занесат цветя, храна, вино и да запалят свещи. По наложена традиция, на Задушница се ходи в петък след обяд или в събота. Християните гледат до обяд да обиколят гробовете на близките си. В събота не се пости (всяка среда и петък са постни дни за християните). Можете да приготвите или купите всякакви храни за подаване. Когато раздавате от храната казвате „Вземете за Бог да прости…” и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само „Бог да прости!”. Когато на Задушница се ходи на гробища, не се поздравява с „Добър ден!“ или със „Здравей!“ Казва се вместо поздрав „Бог да прости!” и се отговаря „Бог да прости!”. От мерки за хигиена, най-добре е да се подават готови пакетирани единични бройки храни – вафли, бонбони, дребни десерти, плодове. Който има време у дома може да подготви голяма подавка, в която слага хляб, жито, маслина, бонбон, курабийки, кекс. Всичко това се нарежда в кесийки или в ПВЦ кутийки. Не забравяйте да оставите от храна и на самия гроб! Да прелеете с вино и вода! Ако нямате възможност да отидете на гробища, тогава  в някой храм поръчайте суха литургия за вашите близки. На Архангелова Задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. На Задушница, както на всеки голям празник, не се върши домакинска работа – пране, чистене, шиене, плетене, подстригване и други. Само се приготвя храна.

По разпореждане на кмета Живко Тодоров, за оптималното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието „Задушница” на 4 ноември фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк.

По  Линия № 17 – кв. „Три чучура – север” – Гробищен парк, автобусите  ще се движат през интервал от 15 минути, от 06:10 ч. до 15:00 часа.

По направление кв. „Железник” – Гробищен парк, автобусите ще се движат през интервал от 30 минути от 06:10 ч. до 14:00 часа.

Dolap.bg