Изложбата на Иван Милев – първият прекрасен предКоледен подарък на Стара Загора

Благословена е Стара Загора с изложбата на Иван Милев! Целият град, всичките му деца нека се изредят да я видят в Художествената галерия. Вчера бе откриването и цялата галерия свети с тихата и могъща светлина на българския гений, изпълнил 10 години от своя 36 годишен живот с Огромното Изкуство.

„Иван Милев е художник, който сънува с отворени очи. Има дарбата да рисува невидимото – Музиката, Изцелението… Той е художествено явление, което не можем да вкараме никъде. Като че ли цялото ни битие и отвъдното са събрани в едно цяло в неговите картини. Ана Каменова казва за тях: “Пред картините на Иван Милев сега стоим така, както той стоеше пред иконите в църквите“ – припомни в словото си на откриването директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев.  В галерията са изложени първите произведения на Иван Милев от 1915 г. „През 1917 г. той преживява Войната и пресъздава болката, загубата, тъгата, скръбта… През 1920 г. вече е завършен художник“ – разказа проф. Марин Добрев.

Внукът на Иван Милев арх. Александър Тодоров, като един от „виновниците“ за събирането за първи път на такава огромна ретроспективна изложба, разказа за своята изследователска работа по издирването на картините, изследването на над 60 текста за художника. Предстои да излезе сборник с над 400 творби на Иван Милев и най-хубавите статии, писани за него. Сред авторите им арх. Тодоров открои Гео Милев, Чавдар Мутафов, Фани Попова-Мутафова, Ана Каменова. Любопитна история за първата изложба на Иван Милев през 1920 г. в Габровско училище разказа арх. Тодоров. Художникът стоял сам в една от класните стаи и чакал посетители. Неочаквано влязъл Гео Милев, запознали се и предложил картините на художника на бъдат показани (и го направили!) в Стара Загора. А после изложбата била показана и в Борисовата градина в София. Минал Александър Стамболийски и оставил пари на художника, с които той започнал следването си в Художествената академия.

„През 2018-та, в годината на Председателството на България, името на Иван Милев трябва да бъде цитирано сред имената на художниците на европейския сецесион. Заслужава да популяризираме неговото творчество още повече, особено в тази важна година“ – каза арх. Александър Тодоров.

За Иван Милев изкуствоведката д-р Ружа Маринска казва: „В десетина години се побира цялото невъобразимо по богатство на идеи и насоки творчество на художника. Това, което за другите е начало, за него е всичко. И това всичко е достатъчно да го оценим като най-оригиналната и значителна фигура в българското изкуство от 20-те години… Без творчеството на Иван Милев европейският модернизъм би останал по-беден…“

На откриването на изложбата заместник-кметът Иванка Сотирова обеща на 3 ноември при гостуването на Лиляна Павлова – министър за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2018, специално да й покаже изложбата, с която от снощи Стара Загора се гордее.

Тази изложба е огромният предКоледен подарък за града ни. Толкова светлина и лиризъм има в Галерията и те идват от залата, а там светят картините на Иван Милев. Светят по-силно и по-красиво от всяка огромна коледна елха и пищна коледна украса.

Картините светят с душата на Иван Милев.

Уляна Кьосева

Снимка Христо Христов

(на снимката отляво надясно са: проф. Марин Добрев, Иванка Сотирова, арх. Александър Тодоров)