Възродиха дружеството на писателите в Стара Загора

„След близо 15 години в забвение и „спасяване“ по единично, в навечерието на Деня на народните будители, 15-ина пишещи „братя и сестри“, възродихме  Дружеството на писателите в Стара Загора“. Това каза за dolap.bg Почетният гражданин на Стара Загора, поетът Таньо Клисуров. „Приехме и Устав, според който член на дружеството може да бъде всеки, който има издадена най-малко една книга. Избрахме и  ръководство. Колегите ме издигнаха за председател, а другите двама са Виолета Бончева и Йордан Пеев. Предстои ни регистрация в съда. Оказа се, че досега нашите творчески обединения не са били легитимни, тъй като не са били никога регистрирани“.

Според Таньо Клисуров целта на новия писателски формат е да обединява творците и да популяризира творчеството им, да организира литературни четения и творчески портрети, премиери на книги, да създава контакти с други творчески дружества и групи, например с най-активното Представителство на старозагорските художници. Важна дейност ще бъде работата с малките и младите таланти, чрез разкриване на  школи в училищата, в Тракийски университет, в неправителствени организации.

Новоизбраният председател припомни, че след демократичните проблеми „наличните“ старозагорски поети и писатели, както всичко в България, са се разделили. Едни от тях са се обединили в Дружество на писателите “Иван Мирчев“, а други са се записали за членове на Независимия писателски съюз, писателско сдружение и др. Впрочем, след кончината на Иван Груев преди 3-4 години, който се е водил за председател на писателите, всички пишещи окончателно са се разпръснали.

По-възрастното поколение старозагорци с отношение към литературата знае и помни, че години наред в Града на поетите  най-сериозно и авторитетно беше Дружеството на писателите. Създадено веднага след 1944 година, то е първото и най-голямо  извънстолично писателско обединение. Да членуваш в него беше сложно и престижно. Доайените бяха Иван Хаджихристов и Иван Мирчев, Константин Коняров и Константин Колев, Антон Михайлов, Михаил Берберов, Рашко Стойков, Христо Кацаров и Стойчо Стойчев, Жеко Христов, Янко Димов, Таньо Клисуров и Неделчо Ганев, Петър Тонков и други знакови имена. Дружеството имаше своя „Пегас“, където ставаха незабравими неформални срещи и вечери.  Основната дейност се провеждаше в Дом „Литературна Стара Загора“, който беше завиден духовен градски център. Дружеството организираше ежегодно Есенни литературни дни, с участието на цвета на българските поети и писатели.

„С нетърпение очакваме откриването на Музей „Литературна Стара Загора“, за да му вдъхнем живот и да възвърнем литературната слава на нашия град“, сподели Таньо Клисуров.

Росица Ранчева