1 ноември 2017 година – 95 години от кончината на Митрополит Методий Старозагорски

„ХВАЛА МИТРОПОЛИТУ МЕТОДИЮ”
МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ СТАРОЗАГОРСКИ
(1838 – 1922)
Роден е през 1838 г. в град Прилеп, Македония, със светското име Тодор Йовчев Кусев. Основно и прогимназиално образование получава в родния Прилеп. По-късно завършва Духовната семинария в Киев, а през 1888–1892 г., като стипендиант на Троянския манастир „Успение Богородично“ и Духовната академия в Санкт Петербург. През 1871 г. е избран за представител на Битолската епархия на Първия църковно-народен събор, проведен в Цариград. На 4 април 1873 г. приема монашество в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, а на 24 ноември същата година е ръкоположен в архимандритски чин и назначен за протосингел на Пловдивската митрополия.През 1876 г. архимандрит Методий събира подробни сведения за жестокостите, извършени от турците при потушаване на Априлското въстание, които излага през май 1876 г. на организираното събрание в Роберт колеж. Тази инициатива, както и изпращането на Марко Балабанов и Драган Цанков в Европа създават предпоставки за свикването на Цариградската посланическа конференция за решаване на „българския въпрос“.
От 1880 до 1886 година архимандрит Методий изпълнява своя църковен дълг като протосингел на Екзарх Йосиф I в Цариград и оказва съдействие за откриването на български училища в Македония и Одринско. На 28 септември 1892 г. в Цариград е открита Българската духовна семинария. За пръв неин ректор е назначен архимандрит Методий. На 24 април 1894 г. той е въведен в епископски сан с титлата „Велички“. На 14 юли 1896 г. с пълно мнозинство Св. Синод на Българската православна църква избира Величкия епископ Методий за каноничен митрополит на Богохранимата Старозагорска епархия. На 28 февруари 1895 г. митрополит Методий собственоръчно засажда първите фиданки и полага основите на уникалния „лесопарк Аязмото“ в Стара Загора. През 1896 г. създава и Старозагорския благотворителен комитет „Св. Йоан Милостиви“. На 15 септември 1902 г. освещава храм-паметника „Св. Рождество Христово“ при град Шипка.
Жизнения си път митрополит Методий завършва на 1 ноември 1922 година. Опелото се извършва в храм „Св. Богородица“ в Стара Загора, след което тленните му останки са пренесени във вечното му жилище – до построения от него параклис „Св. Теодор Тирон“, под върха на „Аязмото“.

Ваня Донева – историк