Подобаващо, Стара Загора почете Деня на народните будители

За поредна година пред мемориала на Митрополит Методий Кусев в подстъпите на Аязмото, Стара Загора почете Деня на народните будители. От освещаването на този паметник при откриването му, за първи път Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници на всички храмове уважи светското събитие, отслужи молебен за здраве и каза мъдри думи.

Пламенно слово за будителите произнесе областният управител Гергана Микова. „Днес е специален ден, защото честваме празника на свободния дух, каза г-жа Микова.- Защото няма дух, който да може да бъде окован в окови. И ако някой по целия свят има право да се радва на такъв празник, то това сме ние българите.  Защото, когато сме имали държава, тези които днес понякога ни пренебрегват, все още са били номадски племена, които не са имали държавни граници и са се местили от място на място. Трябва да знаем и да помним, че Европа е в нас и ние сме Европа, защото сме дали светлина. Защото няма човек, който да добрува, ако е неграмотен, ако не е усетил аромата на писаното слово, ако не може да намери онова, което му трябва, за да бъде истинско човешко същество. Искам днес да се обърна към всички съвременни будители, защото ще ни бъдат нужни часове, за да изброим всички онези, които са държали железния светилник гордо изправен и не са позволили и в най-черните и злокобни времена България да бъде потъпкана, каза Гергана Микова. – Да, земята ни може да е носила гнет, но духът ни – никога, благодарение на всички онези, които са имали съзнанието, че след тях идва и друг народ. Че тези млади хора, рано или  късно, ще понесат меча на знанието и ще отхвърлят онова, което не им трябва. Не случайно днес се прекланяме пред паметника на дядо Методий, защото той е един от българските будители, които с живота си са показали как може един Ахмак баир да се превърне в прекрасен парк, в историята на едно човешко дело. И как може, ако искаш да имаш култура, да посадиш най-напред знание. Защото са слепци тези, които не могат да четат и не познават светлината на знанието. Благодаря на Старозагорския митрополит Киприан, защото днес за първи път направихме прекрасен ритуал като почетохме дядо Методий така, както е редно за истински будител.

Поздравявам и всички млади хора, които днес са тук. Учителите и всички просветители, всички, които са тук означава, че знаят каква е цената на знанието.

Честит празник на всички!

Нека бъдем горди българи, защото заслужаваме“! – каза в заключение Гергана Микова.

„Днес ние честваме онези, на чиито трудове дължим най-ценните достояния на нашия род, а именно вяра, език, култура, свобода и всички цивилизационни постижения,  с които съвременният свят се гордее, каза митрополит Киприан. Като старозагорци  трябва да си спомним и паметта на един велик наш съгражданин, когото с чиста съвест и без колебания можем да причислим към числото на народните будители. Днес ние отбелязваме 95-годишнината от кончината на приснопаметния старозагорски митрополит Методий. Стоейки пред неговия паметник, изграден в подножието на парк Аязмото, събуден към живот именно от митрополит Методий, не можем да останем равнодушни към онова, което той в продължение на целия си съзнателен живот е вършил. Не можем да не се преклоним пред неговия живот и деятелност. Не можем да не се вслушаме в неговия строг, но любящ призив, с който завършвайки своята книга за възпитание в духа на християнството или безбожието води към безнравственост, създава тирания, робство, отчаяние  и социални нещастия, той пророчески ни обещава: “Дайте на младото поколение подобаващо възпитание в духа на вярата и вие сте направили всичко, което е потребно, за да може Отечеството ни да е честито и славно!“

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, общински съветници, директори на училища и детски градини, много ученици и граждани. Пред паметника на Митрополит Методий бяха положени венци и цветя от признателните старозагорци.

В тържеството участваха Общинският духов оркестър с диригент Тенчо Желев, Октет за източно-православна музика „Св. Йоан Дамаскин“ с диригент Стефка Минкова и самодейци от Детска театрална студия при Център за подкрепа на личностното развитие .

Росица Ранчева