Акад. Кирил Тодоров, Любомир Любенов и Георги Туртуриков са новите старозагорски будители

На 31 октомври 2017 г. в навечерието на Деня на народните будители, на тържествена церемония, председателят на  Съюза на учените доц. д-р Васил Хаджиилиев огласи имената на носителите на високото отличие „Будител на Стара Загора“. Това са композиторът акад. Кирил Тодоров, математикът Любомир Любенов и историкът-писател Георги Туртуриков.

„За нашия град Кирил Тодоров много отдавна е будител. Той носи светлината на музиката по цял свят“. Това каза в презентацията си за маестрото Лиляна Дойчева, предложила кандидатурата  му за наградата. Тя разказа за неговото огромно творчество във всички музикални жанрове, за апостолската му работа за разпространение на българския фолклор, за създаването за първи път в България и в света на песенно многогласно творчество на база на поп, фолк и джаз.

„Благодаря за високата награда! Благодаря на всички тук присъстващи! Да сте живи и здрави!“ – каза развълнуван 80-годишният Кирил Тодоров, почетен гражданин на Стара Загора.

Той получи пластика, грамота и картина от художника Злати Златев.

Директорът на СУ „Максим Горки“ Мариана Пенчева представи номинирания от нея Георги Туртуриков. Той е автор на книга за Васил Левски „Възкресението на Апостола“, която оспорва годината на раждането му,  на книги за старозагорската , хасковската и ямболската адвокатури.  В съавторство със съпругата си Тоня Туртурикова издават документалната книга „Юначните дъщери на българската бойна слава“

„Пребогат и горд съм, че съм българин“, каза Туртуриков при получаване на пластиката, грамотата и картина на художника Светлозар Недев.

Ученикът от 6-ти клас на ППМГ „Гео Милев“, носител на национални и международни високи отличия представи учителя си Любомир Любенов така:

„Преди около четири години имах шанса да стана част от школата на г-н Любенов. Това е школата на децата, които обичат математиката. Той ни помогна не само с уроците, но и с личното му отношение. Така спечелихме не малко успехи на високо международно ниво. За нас се говори с уважение по целия свят. Господинът винаги е бил до нас, с нас и ни е помагал, за което му благодарим!“

„Тази награда ми дава самочувствие и ме прави значим, – каза Любомир Любенов.- Може би нямаше да бъда значим, ако преди три години, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, не ни беше протегнал ръка. И се случи случката. Три години подред щурмувахме Азия. Тази година беше много напрегната, защото сред 1500 китаеца за цяла Азия, събрани в една зала в Куала Лампур, казаха, че сме шампиони. Естествено, че не сме се надявали да бъдем шампиони, но се оказа, че един от тях е българин и то от Стара Загора.

Ще имаме тежка квалификация за състезанието в Тайланд, което ще бъде от 20 до 25 февруари догодина. След това Азия-опън… Христо от 5-ти клас ме пита:“Господине, дали ще мога да стана шампион на Азия“? Казвам му:“Трудно, но не и невъзможно!“

Картина от Нено Бакалски, грамота и дървена пластика получи първият сред равните Любомир Любенов.

Преди това се състоя традиционното връчване на годишната награда „Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на образованието.

Зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова връчи колективната награда  „Анастасия Тошева“ за 2017 г. на педагогическия колектив на Детска градина Nо 68 „Патиланско царство“ в лицето на директора Росица Димитрова. Аргументите са, че детското заведение работи висококвалифициран педагогически екип, който чрез различни образователни програми обогатява подготовката на подготвителните групи. По повод 20-годишнината от създаването си Детската градина организира  „Патиланска европеада“ във връзка с кампанията „Стара Загора европейски град на спорта“. Според г-жа Сотирова в днешно време изключително важно е към възпитателния подход да бъдат приобщени родителите. Целта е да бъдат върнати в училищата и детските градини всички деца до 16-годишна възраст, които подлежат на обучение. В това отношение „Патиланско царство“ може да бъде положителен пример.

Индивидуалната награда „Анастасия Тошева“ за 2017 г. се присъди на Мариета Петрова, директор на ХІ основно училище „Николай Лилиев“. Аргументите са, че е доказан професионалист и компетентен ръководител. Освен това,  за постигнати високи резултати в образователно-възпитателната и извънкласна и извънучилищна дейност, за въвеждане на иновативни практики и привличането на алтернативни източници за финансиране и работа по проекти, за непрекъснато обновяване на материално-техническата база, за създаване на условия за работа с иновативни електронни продукти  в обучението, за стимулиране на училищни изяви на възпитаниците на училището на национално и международно ниво, за създаване на оптимални условия за творчество и професионализъм на педагогическия екип.

В емоционалното си поздравително слово към учителите зам.кметът пожела на присъстващите „Да отстояваме заедно онова, което е завещано от предците ни. Честит да бъде този празник и нека да го носим като празник на българския дух!“

На събитието присъстваха Таньо Брайков – председател на Общински съвет Стара Загора, зам.кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова и зам.областният управител Петя Чакърова, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, председателят на Съюза на учените доц.д-р Васил Хаджиилиев, общински съветници и учени, директори на училища и детски градини, учители. Специално място беше отделено на 96 млади учители в старозагорски училища и детски градини. Всички те са получили специална значка и поздравителен адрес от кмета на Общината Живко Тодоров с пожелание да носят в сърцата си огъня на възрожденско родолюбие и да даряват децата с образованост, български дух и европейски ценности.

В концертната програма участваха Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“,  седмокласникът Филип Ставров ученик по пиано и 12-класникът Георги Беилчев от  НУМСИ „Христина Морфова“, лауреати на наши и международни конкурси, Вокална студия „Траяна“ при Центъра за личностно развитие, артистите от Старозагорската опера Емилия Джурова и Иван Кабамитов.

Росица Ранчева