Празникът на една нова книга – „Като Второ няма второ“

Всички хора, препълнили до краен предел, че и отгоре залата на РБ“Захарий Княжески“, дошли снощи на премиерата на книгата „Като Второ няма второ“ се поздравяваха с „Честит, празник!“. Особено ярко светеха лицата на сегашните и бивши учители и ръководители на училището, които за 60 години от създаването му не са никак малко, а и всички са до един сърцати хора.

„Като прелистих книгата за Второ основно училище, се убедих, че сте интелектуалния стожер на този град. Толкова много имените възпитаници, толкова качествени учители!“ – каза в приветствието си заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Да уважат новата книга за своето училище от София бяха дошли доц.д-р Георги Вълчев– заместник-ректор на Софийския университет и Благовест Илиев – студент по журналистика, познато лице от телевизионния екран и възпитаник на Софийския университет.

В книгата има спомени на именитата оперна прима Ана-Томова Синтова, на проф.Илия Дишев, който живее и работи  в САЩ, на акад.д-р Иван Миланов и още много известни хора на България, завършили славейковци.

„Книгата е полет над славеево гнездо“ – каза главният редактор на в.“Национална Бизнес поща“ и редактор на новото издание Петър Драгиев. „Няма да мога да се издължа на моето школо за всичко, което ми даде. В целия си живот се старая да спазвам заветите на Славейков, да показвам на хората, че „сме народ, а не мърша“ – заяви Станимир Стоянов, издател на в.“Национална Бизнес поща“ и един от радетелите тази книга да я има в най-добрия и вид.

„Писането и ми върна вярата в българския учител, надеждата, че нашите деца са обучавани от прекрасни учители и затова имат толкова много успехи, където и да са по света“ – развълнувано сподели Недялка Филипова, съставител на книгата „Като Второ няма второ“.

Нямаше обаче по-развълнуван човек в цялата вечер от директора на училището Милена Желязкова – автор на идеята за книгата, организатор и двигател на творческия процес. Представям си, какво удоволствие за дейната и сърцата директорка е да държи в ръцете си тази стилна червена книга, изпълнена с хубавите спомени и думи на толкова хора, преминали през Житейската академия на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора. „Иска ми се в книгата да усетите, с какво чувство на умиление говорят всички, чиято съдба е свързана в определен момент с Второ основно, как учениците говорят с възхищение за своите учители, как учителите са горди, удовлетворени и щастливи. Няма как да се напише такава книга, ако не се почувства със сърцето“ – каза директорът на славното Второ Милена Желязкова.

В програмата на тази вечер, която стана един истински празник за всички присъстващи се изявиха децата от подготвителната група, вокална група „Славейчета“, бивши възпитаници на школото.

Като истински рецензент се изказа Румяна Бончева, съдия по професия и председател на Училищното настоятелство – хем емоционално, хем задълбочено. Ролята на родителите като подкрепа на образователния процес и на хилядите извънобразователни, но изключително полезни и интересни инициативи на школото, е огромна. Славейковци се отличават съществено по това – че умеят да въвличат родителите в живота на училището и да ги палят за красиви дела. Със сигурност и затова училището свети и грее и прилича повече на художествена галерия, населена с деца. Отколкото на деца в дълги и скучни коридори и по старомодни чинове. Или пред черната дъска с тебешира.

Гордостта си от родното школо славейковци изразиха в книга. През ноември ще я изразят и на сцената на Операта с голям концерт, с който завършват празничните прояви в юбилейната година. Всъщност всяка нова учебна година е нов празник за славейковци – силни и в учението, и в спорта, и в изкуствата, и в празниците.

На добър час на новата книга „Като Второ няма второ“ до всички домове на всички сегашни и бивши славейковци!

Уляна Кьосева

Снимки: Фото ДУКС