Драматичен театър – Варна гостува с култовата пиеса „Влюбеният Шекспир“

ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна ви кани на една брилянтна комедия на проф. Пламен Марков за недоразуменията около написването на прочутата пиеса „Ромео и Жулиета“ и забраната жени да играят в театъра!

Гледайте „Влюбеният Шекспир“ на 6 ноември 2017 г. (понеделник) от 19:00 ч, в Държавна опера – Стара Загора!

„Влюбеният Шекспир“ е първата премиера на Варненския драматичен театър за 2017 г., дело на проф. Пламен Марков, член-кореспондент на БАН, един от най-изтъкнатите представители на съвременния авторски режисьорски театър в България. С неговото име са свързани едни от най-успешните постановки на Варненския драматичен театър както във времето назад, така и през последните години. Достатъчно е да припомним само абсолютния връх „Ричард III“ с три награди ИКАР, без да забравяме и последните топ спектакли на професора „Вуйчо Ваньо“, „Ревизор“, „Ретро“ и „Брак по принуда“.

Както обикновено, така и сега стилът Пламен Марков започва от превода и адаптацията, за да обхване след това и всички режисьорски компоненти на театралната постановка. Ползвани са също преводни текстове от Валери Петров, Владимир Свинтила, също стихове от Кр. Марлоу, преведени от Александър Шурбанов и Евгения Панчева. Става дума за онзи романтичен сюжет, залегнал в основата на прочутия британско-американски филм от 1998 г. на Джон Мадън, с Гуинет Полтроу, Джоузеф Файнс и Джуди Денч, спечелил цели 7 награди Оскар.

Почти 2 години продължават преговорите на Театрално-музикалния продуцентски център Варна за получаване на авторските права върху драматизацията на Ли Хол, по сценария на Марк Норман и Том Стопард.

И както може да се очаква, в своя постановъчен екип Пламен Марков отново ангажира художничката Мира Каланова и композитора Калин Николов – същото звездно трио, което изведе на върха и „Ричард III“. Любопитна е сега смяната на гледната точка – от историческата драма на Шекспир към любовната история с Шекспир, която – макар и базирана върху някои исторически лица, все пак е измислена. „Влюбеният Шекспир“ се позовава на театрален дневник, в който Филип Хенслоу, собственик на театър и продуцент, ако трябва да употребим днешна лексика, си е записал кому какви пари е изплатил.

Много от героите, репликите и сюжетните похвати се отнасят до пиесите на Шекспир, така че в съвременното преживяване на Шекспир присъства и автентичният Шекспир. Хореографията и сценичния бой разработва Камен Иванов, младата и талантлива варненка Василена Ялъмов, сега студентка по сценография в НАТФИЗ, асистира на доц. Мира Каланова.

Адриан Филипов и Цветина Петрова изпълняват централните роли на Ромео и Жулиета, но в тази комедия за недоразуменията около написването на прочутата пиеса „Ромео и Жулиета“ и забраната жени да играят в театъра, значение имат, естествено, всички останалите персонажи.

Отзиви след представянето на пиесата в Народния театър „Иван Вазов“

Академик Людмил Стайков

Аз съм силно впечатлен от този изумителен спектакъл, едно историческо събитие за българския театър. Струва ми се, че и най-взискателният зрител не може да остане равнодушен към „Влюбеният Шекспир”. Това е истинско тържество на професионализма, отличаващо се с култура и стил, с пластично и композиционно единство, с високи режисьорски и актьорски постижения. Повече от три часа спектакълът се играе като на един дъх. „Влюбеният Шекспир”, създаден с мъдрост, вдъхновение, всеотдайност и рядко срещана творческа откровеност, е истински триумф за режисьора Пламен Марков. Той е сътворил един сложен и полифоничен спектакъл с изваяни актьорски изпълнения, които те заразяват с неповторимата си импровизационна стихия и невероятно богатия пластичен рисунък. Имаш чувството, че спектакълът търкулва от далечната Елизабетинска епоха до наши дни едно странно кълбо, изплетено от митове, тайни, догадки и паралели. И ти трябва да разплетеш това кълбо с индивидуалните си познания и душевни възможности. Всички създатели на спектакъла трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Благодаря за вълнението, което изпитах при срещата с „Влюбеният Шекспир”.

Маргарита Петкова – поетеса

Всичко, което прави проф. Пламен Марков, е не само на национално, но и на световно ниво и ние трябва да се радваме, че го имаме точно в българския театър. Смятам, че спектакълът „Влюбеният Шекспир” е по-хубав от едоименния филм. Нямам съмнение, че всички зрители го харесват.

Стефания Колева – актриса

Много ми хареса „Влюбеният Шекспир”. Класическо представление в истинския му вид, като постанока, сценография, костюми – нещо, което на българска сцена отдавна не е имало. Чудесен актьорски състав. „Влюбеният Шекспир” ми достави истинско удоволствие.

Проф. Светослав Кокалов

Предизвикателството на „Влюбеният Шекспир” е голямо. То се състои в сериозната амбиция да покрие широко ветрило от интереси, като покаже на публиката театърът отвътре. Сюжетът е познат от филма, един образец, с който сравнението е неизбежно. Пламен Марков и Мира Каланова обаче са избегнали всички опасности и са постигнали висок художествен резултат. Постановката изобилства с талантливи идеи, които са успешно реализирани не само от постановъчния екип, но и от актьорския състав. Актьорският асамбъл демонстрира високо ниво, при това на сцената излизат толкова много актьори. Много хубави пространствени решения, в които сцените бързо преливат една в друга и първоначалният скептицизъм, който публиката обикновено проявява в подобни случаи, бързо прераства в одобрение. Поздравления за целия екип.

Николай Поляков – режисьор

Ние, режисьорите, рядко се харесваме помежду си, защото имаме различни гледни точки, но с „Влюбеният Шекспир” е съвсем различно. Излязох си с много добро чувство от представлението, един прекрасно проведен разказ от добре подредени, интересни и забавни събития. Това е така, не само заради добрата драматургия, и защото режисьорът е превел този разказ на много интересен театрален език. Представлението е силно във всяко едно отношение. Включително заради по-малките роли като тези на Полина Недкова и Константин Соколов, които съумяват с кратки епизоди да поддържат неотслабващия интерес на публиката. Главните роли също впечатляват с добри актьорски изпълнения. Искам непременно да изтъкна и силната работа на Мира Каланова, която с много вкус организира спектакъла и ни вкарва по любопитен начин в тайните на театъра. Поздравления за всички участници във „Влюбеният Шекспир”

Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – 96-ти творчески сезон (2016-2017)

ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР по сценарий на Марк Норман и Том Стопард. Сценична адаптация Ли Хол

Първа продукция West End by Disney Theatrical Productions & Sonia Friedman Productions, режисьор Деклан Донелан, по идея на Ник Ормърод, музика Пади Кюнин. Българска премиера

Превод и постановка Пламен Марков

Сценография и костюми Мира Каланова

Музика Калин Николов

Сценичен бой и хореография Камен Иванов

Асистент на режисьора  Стефан Зарев

Асистент на художника Василена Ялъмова

Действащи лица и изпълнители: Уил – Адриан Филипов; Виола – Цветина Петрова; Хенслоу – Стоян Радев; Марлоу – Димитър Мартинов, Фениман – Николай Кенаров; Ламбърт – Валери Вълчев; Бърбидж – Валентин Митев; Кралицата – Веселина Михалкова; Нед Алейн – Симеон Лютаков; Уесекс – Стефан Додуров;  Дойката – Милена Кънева; Мадам де Лесепс – Биляна Стоева; Джон – Гергана Арнаудова; Сам/Жулиета – Недялко Стефанов; Уобъш/Пролога – Пламен Димитров; Адам/Лейди Капулети – Антонио Угрински;  Ралф/Дойката – Свилен Стоянов; Розалина – Полина Недкова; Тилни – Пламен Георгиев; Лодкар – Николай Божков; Моли – Даниела Викторова; Кейт – Анжела Жекова/Ели Пенчева;

Красавици, Проститутки, Дами – Анна Ангелова, Виктория Иванова, Николета Велчева, Румина Петкова, Симона Тодорова

Вижте трейлър за „Влюбеният Шекспир” на Калин Николов https://we.tl/j1kfYkMOTo

Прочетете още:

„Влюбеният Шекспир” с българска премиера през 2017 http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=24886&sid=3

Може ли да се променя Шекспир

Пламен Марков – режисьорът на „Влюбеният Шекспир” http://kultura.bg/web/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D1%88%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80/

Бързо интервю с влюбените от „Влюбеният Шекспир” Адриан Филипов и Цветина Петрова http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=24969&sid=34

Свободен да се влюби Калин Николов – композиторът на „Влюбеният Шекспир”   http://www.dramavarna.com/index.php/news/aktualni-novini/904-2017-01-19-09-29-24