Кметът на Стара Загора Живко Тодоров с приза „Кмет на гражданите“ 2017 година

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е победител в категорията „Кмет на гражданите“ на голяма община от националния конкурс „Кмет на годината 2017“. На официалната церемония, провела се на 27 октомври 2017 г. в зала „Джон Атанасов” в „Sofia Tech Park”, призът му бе връчен от Мая Манолова, омбудсман на Република България. „Гражданите са тези, които избират кметовете, така, че оценката на гражданите е най-важна. За мен това е категорията на кметовете отличници“, каза Манолова при връчването на наградите.
„Благодаря на организаторите и на г-н Томов за възможността да участваме в това съревнование. Стара Загора може да се похвали със силно икономическо развитие. Благодаря на хората, които ме подкрепят. Защото без гражданите, кметовете няма как да направим така, че да заслужим тези награди. Нека сме съпричастни с кметовете от Бургаско и да намерим начин да помогнем на тези общини. Стара Загора ще го направи още в понеделник”, каза кметът Тодоров.

„Благодаря на всички, които ме подкрепяте! Ще работя повече, за да оправдая очакванията ви! Посвещавам тази награда на д-р Евгений Желев, който беше много народен и истински Човек!, написа по-късно Живко Тодоров.

Стотици хиляди българи участваха във вота за определянето на най-добрите градоначалници. 673 240 са гласували на специално създадената за националния конкурс платформа – kmetnagodinata.bg. Така изразяват гражданската си позиция и поставят всяка година оценка на работата на кметовете и техните екипи.

Организаторите – Портал на българските общини Kmeta.bg и безплатен вестник КМЕТА.bg считат, че конкурсът „Кмет на годината“ е уникална инициатива, която стартира в България и скоро ще излезе от пределите на страната ни. Чрез нея за пета поредна година се отличават най-добрите градоначалници у нас. Основното внимание е насочено към работата на 265-те български общини, с над 120 000 служители. За градоначалниците конкурсът „Кмет на годината“ е полезен най-вече с това, че засилва конкуренцията между тях. За тези пет години, конкурсът „Кмет на годината“ се превърна във важен мост между местната власт, институциите в страната и гражданите. Превърна се в средище на идеи за промяна на жизнената среда на всеки един български гражданин. Конкурсът вече е една неформална мрежа от местни институции и власти, която позволява на градовете да обменят добри практики, да показват това, което са направили и да разказват за своите предимства и постижения. В първите четири издания на конкурса призът „Кмет на годината“ отиде при кметовете на София – Йорданка Фъндъкова (2013), на Бургас – Димитър Николов (2014), а през 2015 г. гражданите оценяваха работата на кметовете за целия мандат 2011-2015 и определиха победители в категориите за голяма, средна и малка община според населението в тях – Живко Тодоров (Стара Загора), Никола Белишки (Панагюрище) и Васко Стоилков (Сливница). В националното онлайн допитване през 2016 г. вотът на хората определи отличията да са за кмета на Благоевград Атанас Камбитов (голяма община), кмета на Разлог Красимир Герчев (средна община) и кмета на Ивайловград Диана Овчарова (малка община).

Стефка Янорова, актриса, родена в Стара Загора споделя: „Конкурсът „Кмет на годината“ е много добро решение, иначе няма прозрачност какво се случва.”

Церемонията се провежда със специалното съдействие на: Изворна вода Бачково, Апартхотел Лъки Банско, БИЛЛА България, ЧЕЗ България, Опел, Виваком, Екопак и други.