Юбилейна ретроспективна изложба на големия ни художник Иван Милев

Десет галерии от страната се събраха в голямата юбилейна изложба в София на художника Иван Милев, по повод 120 години от рождението му, която се откри през лятото в Софийската градска художествена галерия. Експозицията се реализира в партньорство с Художествената галерия в Казанлък, където днес се съхранява най-голямата част от творческото наследство на родения и творил дълги години тук Иван Милев.

Юбилейната изложба „ПОСОКИ – Иван Милев (1897-1927)” в Софийска градска художествена галерия на ул. „Гурко“  беше открита на 16 юни и остана в залите на галерията до 6 август. В началото на септември експозицията гостува в Казанлък, родния град на художника.

В изложбата „Посоки“ са включени произведения от Националната галерия и музеите в Русе, Габрово, Сливен, Стара Загора, Националната академия, Софийска градска художествена галерия, Национален литературен музей, частни колекции.

Най-голям е приносът от страна на Художествена галерия – Казанлък, която участва в експозицията с: „Ахинора” 1925 г. темпера хартия 86/66 см; „Сватба” гваш хартия 48/33 см; „Балканът” 1922г. темпера картон 66/87; „Жътварка” 1925 г. темпера хартия 27,5/34,5 см; „Пред кандилото” 1925 г. темпера туш хартия 36/27 см, както и с 32 рисунки.

Тази година се издава и албум, посветен на 120-годишнината от рождението на Иван Милев (19 февруари 1897), на която са посветени поредица събития. Албумът се подготвя от неговите наследници, арх. Александър Тодоров – внук на художника и ще бъде първото голямо издание за Иван Милев с над 400 репродукции на негови творби, двуезичен с авторски текстове от изявени творци и дейци на българската култура.

Геният на Иван Милев се сравнява често с  Густав Климт, като първи майстор на виенския сецесион у нас – стил, „избродиран“  при Милев не с виенска дантела, а с български шевици от легенди.

Юбилейната ретроспективна изложба гостува в Художествена галерия – Стара Загора и ще бъде открита в Деня на народните будители – 1 ноември 2017 г. от 18:00 часа.