Среща с Оля Стоянова – лауреат на ХVІ НМКП „Веселин Ханчев” (1999)

 НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ВЕСЕЛИН ХАНЧЕВ” – СТАРА ЗАГОРА 2017 – ТРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ

Среща с Оля Стоянова – лауреат на ХVІ НМКП „Веселин Ханчев” (1999). 17 години по-късно…

В прогнозата за 3 ноември се говори за ветровито време с частични разкъсвания на облачността и сгъстяващи се облаци привечер, но в Стара Загора облачността определено ще е висока, а настроението – слънчево, защото при нас отново се връща Оля Стоянова. Тя е поет – лауреат на ХVІ НМКП „Веселин Ханчев“. От Стара Загора си тръгва с първа стихосбирка „Фотографии“ (2000). Следват още 2 стихосбирки и 5 книги с проза и драматургия, сред които „Пътеводител на дивите места“, романът „Лични географии“, сборникът с пиеси „Малки ритуали за сбогуване“ и разказите, излезли наскоро в сборника „Висока облачност“ (ИК Жанет 45) . Оля Стоянова е носител на много награди, както за поезия, така и за проза. Работила е във вестниците „Дневник“ и „Литературен форум“, а в момента е част от екипа на БНР.  Печели наградата Аскеер за съвременна българска драматургия през 2014 г. с пиесата „Покана за вечеря“.

В момента Държавният куклен театър – Стара Загора играе пиесата й „Жените от портокаловите градини“ (премиера на 23 октомври) – награда от конкурса на СНЦ „Пиеро“ за нова българска драматургия за възрастни 2015 г.  Творбите й са превеждани на много езици: английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки, полски и арабски.

Очакваме Ви! 3 ноември 2017 г. (петък), 17:00 часа, Арт фоайе на Радио Стара Загора, (ул. „Св. Княз Борис I“, № 75) – 17 години по-късно… Среща с лауреата от XVI НМКП „Веселин Ханчев“ Оля Стоянова. С думи от Мария Донева.

18:30 часа, Регионален исторически музей – Стара Загора , ІV експозиционно ниво – Литературен коктейл с лауреатите на НМКП „Веселин Ханчев” Камелия Кондова, Екатерина Стратиева, Крум Филипов, Мария Донева, Оля Стоянова, Катерина Васева, Никола Петров и поети от Стара Загора. Награждаване и рецитал на отличените млади творци в ХХХІV издание на конкурса. Връчване на „Златното яйце“.

ОРГАНИЗАТОРИ: ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА, БИБЛИОТЕКА „РОДИНА”, КЪЩА МУЗЕЙ „ГЕО МИЛЕВ”, ИК „ЖАНЕТ45“